Жителите на осем села около Първомай излязоха тази сутрин на протест в село Крушево срещу разпореждането на Областната епизоотичната комисия - Пловдив да бъдат изклани всички прасета от личните им стопанства, предаде БТА. Тези населени места влизат в 20-километровата зона от откритото огнище на Африканска чума по свинете /АЧС/ в село Белозем, което налага клането на животните в този периметър.

Срокът за доброволното зануляване на поголовието в личните стопанства изтича днес, след което ще бъдат предприети мерки за тяхното принудително умъртвяване.

Като аргумент протестиращите посочиха, че до момента на нито едно от животните им не е взета проба за наличие на АЧС, не е извършен и опис на прасетата, което е необходимо за обещаните обезщетения.

В присъствието на кмета на община Първомай Ангел Папазов хората поискаха отсрочка от поне 3 месеца, докато преминат летните горещини.

Протестите срещу масовото умъртвяване на домашните прасета продължават в Пазарджишко и в Сливенско.

В Пазарджик подготвят протест за 16 ч. въпреки отлагането със седмица на принудителното ликвидиране на домашните прасета в района заради африканската чума.  Днес до обяд изтича поставеният от протестиращите снощи срок Министерство на земеделието да отмени заповедта за унищожаване на домашно отглежданите прасета. В противен случай организаторът на протеста Валентина Василева обяви, че ще блокират страната.

Според кметовете на селата в района, в обещанията, дадени вчера от земеделския министър за финансова помощ на стопаните със заден двор, няма конкретика и яснота. Кметовете на населените места искат да знаят:

"По кой начин и как хората ще бъдат обезпечени. Трябва да има нещо черно на бяло. Как се дава регистрацията на тези животни. Трябва да има ясни правила", каза кметът на Хаджиево Андон Андонов.

Собственици на прасета за лична консумация все още не приемат драстичните мерки.

Исканията са за: "Предприемане на сериозни мерки за популацията на дивите прасета, регистрация на всички малки индивидуални ферми, така наречените "задни дворове" и дезинфекция. Това е реално, което трябва да се направи, за да не избухне епидемия", обясни Стоян Кузев, кмет на село Юнаците.

Протестният митинг ще се проведе в центъра на Пазарджик.

След снощи протест ще има и днес в Сливенско. Протестиращите собственици на домашни прасета се събират в 17.30 часа в сливенското село Крушаре и ще блокират отново главния път Сливен - Ямбол. Към тях се очаква да се присъединят и групи от общините от Ямболска област.