Това каза председателят на ПГ на "БСП лява България" Корнелия Нинова след среща с представители на КНСБ, на която от синдиката са представили своите искания между двете четения на бюджета, съобщи БТА.

От БСП поискаха отмяна на плоския данък, но предложението им вчера бе отхвърлено от парламента. От КНСБ са също за неговата отмяна, но смятат, че не е сега моментът.

От КНСБ настояват повече пари да получат БАН и социалните работници. Освен това искат и вдигане на обезщетенията при безработица.

Обсъдихме средствата за училищно и детско здравеопазване, тревожното състояние в БАН, средствата за майчинство, деца с увреждания. Всички тези социални текстове, ако бъдат внесени от други групи, ще предложа на нашата група да ги подкрепим текст по текст, не целия бюджет, каза Нинова.

След срещи с политическите сили в парламента президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че от ГЕРБ са казали, че ще разгледат поне едно тяхно предложение - за средствата за училищно и детско здравеопазване. Става дума за 11 хиляди души, които се грижат за здравето на нашите деца, отбеляза той. Дори само това да внесат ГЕРБ, смятам, че е някаква стъпка напред, коментира Димитров.

По-рано днес Менда Стоянова обяви, че ГЕРБ няма да внася предложения за бюджета между двете му четения. Тя обеща, че ще помислят за детското здравеопазване, но парите за него могат да дойдат от преструктуриране на бюджета на общините.

Според Димитров има нагласа от другите парламентарни групи да подкрепят искания на синдиката, които пък ГЕРБ няма да подкрепи.
От Патриотичния фронт май ще внесат всички наши предложения - за минималното обезщетение за безработица, повече средства за училищно и детско здравеопазване, за заплати за социалните домове и допълнителни пари за Селскостопанската академия, каза Пламен Димитров.

В отговор на въпрос той коментира, че идеята на патриотите за минимална пенсия от 300 лева е много хубава, но е трудно реализуема в този бюджет.

Президентът на КНСБ посочи, че ДПС не са поели ангажимент да внесат техни предложения между първо и второ четене на бюджета, но ако има внесено някое от тези искания, са склонни да гласуват "за".

Бюджет 2017 ще бъде гласуван на второ четене в парламента следващата седмица.