Михаил Миков ("БСП лява България") заяви, че внесените предложения засягат един принципен въпрос - за справедливостта в данъчното облагане. Той отбеляза, че предложението ще увеличи данъците на лица с доходи над 1400 лева месечно.

Искрен Веселинов (Патриотичен фронт) коментира, че предложението за подоходно облагане не струва, защото удря средните доходи.

Евгени Стоев (ГЕРБ) репликира Миков, че БСП е можела да прокара тези предложения, докато е управлявала, а не сега, когато са 38 депутати. Когато данъкът е плосък и справедлив, това означава плащане на данъци, в момента имаме висока събираемост, каза той.

Петър Славов (Реформаторски блок) коментира, че когато се повишат данъците, не 40 процента, а 80 процента, хората ще започнат да живеят бедно. Ще изземете парите на още по-голяма група хора, обърна се той към социалистите.

Славов отбеляза, че френският актьор Жерар Депардийо е решил да стане руснак заради данъчното облагане в страната си. В Русия са въвели плосък данък, смятат, че работи добре, посочи той.

Жерар Депардийо защо не дойде в България, репликира го Михаил Миков. Но хубавото е, че българската десница харесва нещо и в Русия, добави той.

Миков попита кого се има предвид под средна класа и обясни, че с предложението хората с до 1400 лева биха получили повече доходи, отколкото при сегашното облагане.

Плоският данък бе въведен именно при правителството на БСП по времето на Сергей Станишев, но според левицата той вече си е изиграл ролята.

Преди дни Корнелия Нинова обеща БСП да оттегли предложенията си за промени в данъчните и бюджетни закони, но явно това не се е случило.

Какво предлага БСП

Данъкът при доход над минималната заплата до 1000 лева да бъде 10% за горницата.

17% данък за горницата за доходи от 1000 до 2000 лева,
22% за горницата за тези между 2000 и 5000 лева,
25% за горницата за доходите от 5000 до 10 000 лева и
27% за горницата за доходи над 10 000 лева.

Данъчната ставка се смята върху разликата от минималната заплата до определените стойности.