Темата на допитването е: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?", уточняват от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Подписката има 34 класьора с около 6000 подписа във всеки от тях.
По данни на вносителите от левицата общият брой на вписаните лица е 770 277.

Според БСП проверката на подписката може да отнеме максимум месец, а не както се канят от МРРБ - три месеца.

ГРАО прави проверка на всяко едно лице, защото изискването е да има имена, адрес по регистрация и ЕГН, обясни обаче министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. В момента, в който има проверени 500 000 подписа, които да отговарят на изискванията, проверката спира. Може да не се наложи да проверяваме всички 700 000", уточни тя .

Ако подписите са валидни, Народното събрание няма право да отказва допитването, но има право да измени въпроса, без да променя смисъла. Управляващите вече дадоха да се разбере, че обмислят подобен вариант.

Референдумът трябва да се проведе най-късно до края на април 2013 г., дори ако проверката е три месеца, изчисли на пресконференция червената депутатка Мая Манолова, цитирана от БТА.
Срокът, в който трябва да се проведе референдумът, е шестмесечен след внасянето на подписката. Според депутатката в този срок не се включва времето за проверка на подписите от ГРАО, което не е ясно фиксирано в закона.

Секретарят на БСП Антон Кутев коментира, че всички срокове над един месец за проверка на подписката са бавене и отлагане на референдума. За нас е важно да има отделна кампания за референдума за АЕЦ "Белене", каза той.

По повод думите на премиера Бойко Борисов, че референдумът ще струва 40 млн. лева, Кутев коментира, че "демокрацията на някои хора явно им изглежда скъпо". Той изчисли, че с парите от контрабанда от над 1 млрд. лева могат да се провеждат по 250 референдума годишно.
Въпросът за парите считам за вулгарен, отсече Кутев, цитиран от БГНЕС.

Социалистите изчислиха, че строежът на ядрената централа ще струва на българина 1000 лв., а не "нов мерцедес", както сметна премиерът, пише "Дневник".
Според Кутев проектът струва 8 млрд. лв., като се позова на "единствения документ, подписан до момента", че АЕЦ "Белене" ще струва малко под 4 млрд. евро.
Според премиера сумата е 22 млрд. лв. по изчисления на консултанта HSBC.

Миналата седмица на заседанието на правителството Борисов заяви, че ГЕРБ и кабинетът подкрепят референдум за "Белене", но предложи той да се проведе с парламентарните избори догодина, защото иначе няма да има пари.

"В отношението към референдума за строителството на "Белене" наблюдаваме драстична разлика в оценката на подписката между премиера Бойко Борисов и неговите подопечни от парламентарното мнозинство", каза още Манолова, цитирана от БГНЕС.
"Мнозинството ще участва активно в приемането на решението за допитването и дано не се окажат основателни опасенията, че ГЕРБ разиграват поредния театър на доброто и лошото ченге. При което премиерът да е добрият герой, който да уважава мнението на 800 000 души, участващи в подписката, а неговите депутати да са лошите и своенравни хора, които ще препятстват неговото провеждане", добави социалистката.

От БСП смятат да предложат санкции за купуването на гласове и при провеждането на референдум.