"В момента провеждаме разследвания, които в много голяма степен потвърждават думите на бившия министър на финансите Асен Василев, че България не е бедна държава, а много ограбвана държава". Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков в коментар пред медиите в Академията на МВР, където връчи на олимпийската ни шампионка по карате Ивет Горанова договора за назначаването й като инструктор в Академията на МВР.

Той добави, че се надява в скоро време да бъдат представени пред обществеността конкретни факти, като уточни, че се извършват засилени проверки в тази насока.

"Разследваме престъпления за милиарди", посочи Рашков.

Като пример за престъпленията, които се разследват, вицепремиерът посочи строежа на автомагистрала "Хемус". Той обясни, че основата й била направена от кал, липсвали документи, а земята не била отчуждена.

След това попита журналистите дали несъбираните такси от т. нар. златен гьол не са отивали за купуване на гласове и по този начин да са се печелили избори.

"Ако съберем цялата сума на случаите, които разследваме, числото може да е по-голямо от щетите от КТБ", посочи Рашков, цитиран от "24 часа".

Във връзка с политическия проект на двамата бивши министри от служебния кабинет Асен Василев и Кирил Петков, Рашков уточни, че не е бил канен в "подобен формат". Той заяви, че оценява тяхното решение като "желание да продължат да работят в интерес на България".

По повод мигрантската криза министърът каза, че до настоящия момент не е имало необходимост от армейски части, които да бъдат изпратени към границата с Турция и Гърция, заради мигрантския натиск.

"Справяме се с нашите сили", допълни министърът.

Във връзка с акцията срещу трафика на мигранти от събота, Рашков каза, че прокуратурата не е зачела труда на ГДБОП, ДАНС и Гранична полиция, работили месеци наред, докато се стигне до неутрализирането на групата, като е отказала да участва в пресконференция по темата и не е дала съгласие за разгласяване на данни по случая. Такъв е бил случаят и с акцията срещу издаването на фалшиви ТЕЛК решения.

По повод информацията в медиите, че директорът на НАП Румен Спецов е бил заплашван, министърът каза, че е разбрал за това от него, след като са се видяли днес в МВР по друга тема. Той уточни, че органите на реда ще вземат мерки, след като преценят каква е реалната заплаха срещу Спецов и каква е степента й, като допълни, че ако се наложи ще бъде назначена охрана.

Във връзка с катастрофата в Айтос, при която загинаха трима души и протеста на гражданите там, министърът на вътрешните работи съобщи, че за утре е планирано представители на МРРБ, МВР и други длъжностни лица да посетят града. "И там, с местните органи на власт, да видим какво би било най-удачното решение", каза Рашков. МВР може да отправи препоръки, но това са проблеми и въпроси които трябва да решат местните органи, уточни той.

На въпрос за случая от Благоевград през уикенда и обвиненията за полицейски тормоз от страна на собствениците на заведения там, вътрешният министър заяви, че органите на МВР не са направили нещо, което да е в разрез с закона, в разрез с правилата по отношение спазването на мерките против COVID-19.

Той коментира изказването на Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията по повод действията на полицията в Благоевград, като каза, че "този човек върши политическа дейност, свързана с определена партия и води целенасочена политика срещу служебното правителство".