"Подобен ход струва много пари, в момента излишни средства няма. Когато има пари, тогава ще го направим", заяви вчера във Велико Търново премиерът Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

Преди време, когато бе обявено преместването на централни администрации от София в провинцията, финансовият министър Симеон Дянков обясни, че местенето, включително на НАП, ще излезе евтино.
По думите му сградите - най-скъпото перо, ще бъдат предоставени от общините или областните администрации. Според него идеята за прехвърлянето на централата на НАП в старата столица е заради успешната работа на административния им съд и с големината на местната териториална дирекция, която отговаря за по-голям регион, отколкото софийската.

Решението за НАП не касае другите структури, за които кабинетът вече взе решение, че ще се местят, уточниха от пресслужбата на правителството, цитирани от "Дневник".

Дирекцията по туризъм на икономическото министерство ще бъде преместена в Пловдив до 1 септември. Агенцията по рибраство и аквакултури пък отива в Бургас. Първоначалната идея беше тя да е във Варна, но областната администрация не предостави сграда.

"Преместването само на две държавни структури от столицата в провинцията ще струва милиони. Допълнително стотици хиляди ще отиват за командировъчни", стана ясно преди дни от съвместно писмо на Централното митническо управление, което трябва да отиде в Русе, и на Централното управление на НАП.
През май данъчни и митничари пък внесоха подписка срещу планираното преместване.

От НАП припомнят, че преди 10 г. пригодяването на готова сграда за нуждите на централното управление е било оценено за над 100 млн. лв. Сметката е правена по повод провеждането на тръжна процедура за заем от Световната банка, която е прекратена през 2008 г.
"Във връзка с това считаме, че преместването на ЦУ на НАП в друг град, а не само от една сграда в друга, би струвало на държавата и на данъкоплатците много повече пари", твърдят данъчните.

Освен това през 2011 г. правителството им е предоставило допълнителна сграда, в която вече са инвестирани средства за ремонт.