Tя беше подадена, след като новият по това време вътрешен министър Румен Петков вкара законопроект, с който оряза правомощията на главния секретар.

Дипломатическата грама, изпратена на 15 септември 2005 г., не е класифицирана, но е предназначена само за служебно ползване, пише сайтът "Биволъ", който публикува у нас докладите от Уикилийкс.

Документът е изваден по повод вчерашното интервю пред в. "Труд" на Пардю, който заяви: "На мен България ми прилича на голям политически театър. Лидерите ви вдигат много шум, правят се на бабаити по някакъв проблем, но реално не правят нищо. В един момент се обявяват за победители и минават на друга тема. Това е театър. Не е истинско", анализира Пардю.

Преди 6 години посланикът коментира, че Борисов е като цяло неефикасен срещу организираната престъпност, но близките връзки с медиите поддържат неговата популярност.
"Борисов не пропуска случай да се похвали с връзките си със западните служби и полиция. Той е бил изключително кооперативен с американските служби по някои специфични случаи, но нито един от тях не засяга голяма фигура на българската организирана престъпност", уточнява Байърли.

По думите му - изпъкването на Бойко Борисов при правителството на Сакскобургготски контрастира с "почти невидимия" министър Петканов.
"В известен смисъл, Борисов запълва един вакуум. Неговите опоненти обаче посочват връзките му с въоръжени престъпни групи и тъмни бизнес интереси.
Оставката на Борисов е възможна прелюдия към кандидатурата му за кмет на София", отбелязва още американският дипломат.

Осем месеца по-късно, на 9-ти май 2006 г., той е подписал скандалната грама с най-високо ниво на секретност, труд на водещите съветници по сигурността в американското посолство, която бе разсекретена през май тази година. В нея за Борисов се казваше, че има данни за участието му в много по-сериозна престъпна дейност - трафик на амфетамини, източване на горива от "Лукойл Нефтохим" и пране на пари от престъпна дейност чрез банката на тогавашната му приятелка Цветелина Бориславова. Посочени бяха също тесните му връзки на Борисов с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев, както и дискретните му срещи с представители на руското посолство.

Главният прокурор Борис Велчев обаче отказа да образува проверка, тъй като, според него, информацията в доклада на Байърли не съдържа данни, а само слухове и твърдения.

Нещо повече - Борисов беше защитен в парламента и настоящия посланик Джеймс Уорлик, който каза пред журналисти, че това не е официалната позиция на САЩ, а Уикилийкс "се позовава на неясни и непотвърдени източници".

От своя страна "бабаитът в "Армани", който се е самоопределил пред Байърли като "най-голямата придобивка на България", отхвърли написаното в доклада с аргумента, че не чете Уикилийкс, който за него се приравнява с жълтата преса.
 
*Armani-clad tough guy