Това обяви по Нова телевизия премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на въпрос дали партията не гласи Лиляна Павлова за кмет.

Данчето (Фандъкова - б.р.) се справя прекрасно", отсече Борисов.

Той потвърди позицията си, че няма да сменя министри. Няма и да се кандидатира за президент.

100 пъти съм казвал, че нямам идея да се кандидатирам за президент, категоричен е Борисов.

По думите му след още 3 години като премиер, както работел по 20 часа в денонощие, изобщо нямало да му се мисли за това.

"17 години, братко, три пъти избирахме президент, не се кандидатирам и повтарям, че искам да ми върви правителството и да си изкараме мандата", заяви още премиерът. 

По повод предлагания от президента Росен Плевнелиев референдум за изборните правила, Борисов заяви, че одобрява въпросите за въвеждане на мажоритарен елемент, задължително и елетронно гласуване.

За коалицията

ПФ, РБ и АБВ са във властта, защото ДПС гласува  с нас плоския данък. Ако данъците не бяха останали същите, ГЕРБ излизаше от властта, заяви Борисов.

Миналата година подкрепящите правителството ПФ и АБВ не подкрепиха ГЕРБ за оставането на плоския данък, а подкрепиха БСП за връщане на прогресивното подоходно облагане.

Борисов заяви, че  не трябва да се слага ДПС като брошка на ГЕРБ. Премиерът заяви, че когато Делян Пеевски напусне ДПС, тя ще стане приемлива за разговори с другите партии в парламента. Кога щяло да стане  - "това си е техен проблем", каза той и добави: 

"Сега няма кой да им каже "Добър ден" в НС, и да не си понесе негативите, много са трудни за партньор".  

"За час мога да съм Ратко Младич"

Според него се правят внушения, че ГЕРБ има връзки с ДПС.

"Аз съм по-внимателен в етническия проблем, който цъка в България със страшна сила. За разлика от другите аз съм отговорен човек и знам, че мога много бързо за един час да стана Ратко Младич на Балканите. Аз съм внимателен".

За корупцията и съдебната система

Според министър-председателя най-материалният израз за борбата с корупцията са повишените приходи в бюджета. 

Премиерът подчерта, че прокуратурата и лично главният прокурор Сотир Цацаров са независими и доказателство са това са делата срещу заместника му в ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Как ще го изберем ние Цацаров, избра го ВСС. Ако го бях избрал аз, нямаше да ни разкарват с Цветанов, щеше да е страхлив, а не да съдят Цветанов", коментира Борисов.

Той допълни, че лесно могат да се започнат дела срещу бившите премиери Пламен Орешарски и Сергей Станишев, но при липса на сериозни доказателства за престъпления, това ще е лов на вещици.

Той коментира случая с румънския му колега Виктор Понта, срещу когото започна разследване за финансови злоупотреби и бе привикан на разпит:

"Да те викнат в прокуратурата – това им е работата. Нима мен тук не ме разхождаха 15 години по прокуратурата, проверяваха ме за какво ли не. При нас прокуратурата също е абсолютно независима, както е в Румъния".

Борисов заяви още, че се радва, че сме изпреварили Румъния във всяко отношение - борбата с корупцията, данъците, усвояването на евросредствата. Въпреки няколкото осъдени в съседката ни хора от властта той смята, че България вече е минала през периода, когато политици са "били влачени с белезници" и показвани по телевизиите.

За КТБ и БНБ

Откакто станах премиер направихме всичко възможно парите от КТБ да бъдат изплатени на вложителите на банката, заяви Борисов.

В отговор на въпрос той каза, че за 4 години е имал 4 срещи с Цветан Василев и всички ги помни много добре. С Делян Пеевски също имал толкова срещи, защото бил активен по програмите, които помагали на хората.

"Орешарски и компания направиха с Общинска банка репетиция, като ни обградиха с жандармерия, ние удържахме. Те са виновни за това, което става с КТБ", категоричен бе премиерът.

По повод управителя на БНБ Иван Искров, който се очаква да подаде оставка, той заяви, че е "просто един наглец".

По повод разследването срещу незаконно забогатели от джебчийство роми във варненското градче Игнатиево, Бойко Борисов коментира, че ако минем през кварталите „Бояна”,” Драгалевци”,” Симеоново” В София – там със сигурност има много по-големи къщи на социално слаби или хора, които никога не са работили. 

АНКЕТА: Съгласни ли сте с формулата избори 2 в 1 (местни и референдум)?