Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова депутатите да прекратят процедурата по гласуване на предложения от ГЕРБ кабинет, тъй като няма шанс той да бъде избран.  

"Обръщам се към колегите от ПП-ДБ - ние в трудни ситуации се подкрепихме. Г-н Денков, няма да ви позволя да ни прикрепяте към ДПС... Ние имаме нужда от осъзната подкрепа на десетина от вас. Ние имаме зацикляне в политическата система. Ние ясно казахме, че няма да подкрепим втори и трети мандат, защото не е логично партии с 6-7% да доминират. Новата силна партия в този парламент е тази на г-н Костадин Костадинов, който ви изкомандва и вас, и БСП, и Величие... И ако вие, г-н президент дадете третия мандат на Възраждане, аз мисля, че ще имаме правителство... Хората вече са се наслушали на всичко, в което сме се обвинили. Трябва да им кажем, че се извиняваме, че молим за прошка и ще се явим пак пред тях, за да гласуват за който и да било, но да дадат представителство на парламента... Да си пожелаем да се видим след изборите, защото според мен и с третия мандат няма да стане нищо... Да прекратим гласуването, да благодарим на служебния кабинет, че са дошли и да излезем и да молим хората за прошка", заяви Борисов от парламентарната трибуна.

По-рано, по време на декларацията на ПП-ДБ, произнесена от Николай Денков, лидерът на ГЕРБ напусна демонстративно залата, а пред журналисти в кулоарите обясни:

"Не ми се слушат лъжи. Денков бил направил правителство - той го направи с моите депутати. Всички признават хаоса в последните 3 години, той говори за успехи".

"Днес ни се предлага правителство от ГЕРБ, допълнено с няколко министри, доверени на Пеевски", каза Николай Денков от името на ПП-ДБ преди Бойко Борисов да излезе. "Защо точно тези министри са подбрани, на какъв принцип, имаше ли изобщо преговори и, ако да, кога и с кого", попита председателят на ПГ на ПП-ДБ и бивш премиер на т.нар. сглобка и некоалиция.

"Наистина ли ни предлагат отново същите министри със същите схеми, които предизвикаха протестите през 2020-21 г., както и министри от 2013 г., когато Пламен Горанов от Варна се запали и загина на протест срещу правителството "Борисов 1", добави Денков.

Това ли е най-доброто, което ГЕРБ може да предложи на България днес, попита той. "Това даже не е правителство от типа "завръщане в миналото", това е правителство от типа "забравете за бъдещето". Няма как да подкрепим такъв кабинет, защото повечето от неговите приоритети очевидно ни разделят", заяви Николай Денков.