Премиерът Бойко Борисов е свикал спешно съвещание с вицепремиера Красимир Каракачанов, вътрешния министър Младен Маринов и ръководството на Гранична полиция, за да бъдат обсъдени мерки за спиране на голямата група бежанци от Гърция, ако решат да се насочат към България, съобщи "24 часа".

Военният министър Каракачанов вече предложи разполагането по границата на 3000 военни с техника, които да помогнат за спирането на мигрантите.

Дотук се стигна след бунтове на бежанци в лагер до Солун. Мигрантите искат да продължат пътя си към Германия, а не да бъдат спирани в Гърция, където условията били ужасни.

Засега обаче няма непосредствена опасност за българската граница, увери Каракачанов.

"Има оперативни планове за съвместни действия на МВР и МО, ако напрежението в Гърция ескалира и се наложи България да реагира превантивно или при настъпила кризисна ситуация. Следим обстановката", добави той.

"Имаме създадена организация, за да можем да предотвратим масово нахлуване на територията на България. Мога да ви уверя в това", коментира междувременно тази сутрин пред Нова телевизия началникът на ГД "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков.

"Към настоящия момент проблемът не е на територията на България или по българските граници. Има голяма маса от хора, така наречените бежанци или мигранти, които са струпани в Гърция и Турция. Когато се организират, тръгва един поток. Бяхме длъжни да вземем мерки, така че да можем да гарантираме сигурността на нашите граници. Имахме готовност, защото не знаехме накъде може да тръгне този поток от хора. Няма как да бягаме след събитията", заяви той.

Попитан дали има информация бежанци да са имали намерение да идват в България, той отговори:

"По наша информация имаше такова изказване, но няма как да го коментирам. Не е на български гражданин. В призив беше споменато и името България. Коментира се Северна Македония и се споменава името на България, ако евентуално не се случат нещата. Споменава се България като втори маршрут. На кюрдски гражданин е изказването".

В отговор на въпрос има ли някаква индикация за създаване на напрежение през смс-и, Кичиков коментира:

"Преди смс-ите е създадена друга организация. Хората са организирани във Фейсбук, смс-ите са последващ акт. Това е процес, който върви от известно време, може би от месец-два".

Срещата при Бойко Борисов е насрочена за 9,30 часа, очаквайте подробности по-късно.