Премиерът Бойко Борисов провери напредъка при изграждането на отсечката между Ябланица и Боаза на автомагистрала "Хемус", която е близо 10 км. Строителството ѝ започна в края на март миналата година и се финансира със средства от националния бюджет. Работата по нея напредва и е напълно реалистично да е готова през есента, около половин година по-рано от предвиденото, заяви той.

Снимка: Министерски съвет

"Чували сме всякакви глупости за "Хемус", кой какво правил - но всъщност магистралата е била направена до Ябланица и Правец, разбирате защо - че въобще няма проекти, никой никога не е мислил да прави "Хемус"... Няма проект, а всички умират да говорят за Северозапада, Северна България и всичко останало. Аз съм убеден, че с построяването на "Хемус", брутният вътрешен продукт на страната (БВП) ще се вдигне с поне 10-20%, за това мога да се обзаложа", коментира Борисов, който пристигна на място заедно с финансовия министър Владислав Горанов, министъра на регионалното развитие Петя Аврамова и шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски.

Премиерът и финансовият министър Владислав Горанов огледаха участъка

Снимка: Министерски съвет

Снимка: Министерски съвет

"Мисля, че до края на 2022 година ще подминем Плевен. Убеден съм, че до 2 години ще се справят и от Белокопитово до Търговище. През това време правим инженерните проекти, за да вържем Търговище дотам, където ще излезем от Плевен. Финансовият министър Владислав Горанов е обезпечил плащанията. Петя Аврамова действа с инженерните проекти за следващите лотове. След година и половина карате по магистрала, а се забравя трудът на стотици работници, които са тук. Препоръчвам ви да ги видите. Каня ви да видите как се действа и на следващите два лота", призова журналистите премиерът.

Снимка: Министерски съвет

Снимка: Министерски съвет

След това той направи символична първа копка на поетапното строителство на "Хемус" в участъка между Боаза и връзката с път I-5 Русе - Велико Търново. Днес започва изграждането на 134-километровия участък, който трябва да бъде завършен през 2023 г. Мястото беше осветено от свещеници.

Снимка: БТА