Нужни са радикални промени в службите, за да може да изпълняват задачите, дадени им от правителството, тъй като сега "изпълняват това, което идва като разпореждания от президентството" - това коментира пред БНТ съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов, който изнесе данни за два сигнала, свързани с пробив в националната сигурност. 

Единият бил свързан с изтичане на класифицирана информация. Имало образувана преписка в прокуратурата, която впоследствие била прекратена.

"Има една преписка в Софийската градска прокуратура от миналата година, която е била прекратена от прокурор Николова. Данните вътре са фрапиращи. По тази причина е възложена проверка на ДАНС и там всичко са замазали и прикрили. Става въпрос за изтичане на класифицирана информация и осветяване на служители на цивилното разузнаване - ДАР".

Според Атанасов ДАНС е "замела случая" и така се прикриват определени обстоятелства, "свързани с действия от хора, близки до президента".

Другият сигнал бил за схема за осигуряване на българско гражданство на руснаци. Имало факти, които сочат за "черна каса при служебните правителства". По думите на лидера на ДСБ били събирани пари от различни сфери от българската икономика, които отивали в президентството. На уточняващ въпрос Атанасов посочи, че става дума за вадене на български документи на "подозрителни чужденци":

"Има един митичен човек, по рождение украинец, но май руснак, който осигурява хора от руски произход, които получават българско гражданство. Има офис в Москва, в който се набират желаещи, които искат да станат български граждани. Те си подават документите, пращат се по куриер и той ги подава тук в Министерството на правосъдието".

ДАНС е сезирана по случая, който Атанасов определи като "специфичен канал за инфилтриране на хора от разузнавателните служби на Русия в Европа". Според него и прокуратурата трябва да продължи работата по казуса. Попитан защо вече не го е направила след като има ново ръководство в лицето на временно изпълняващия длъжността главен прокурор, Атанасов отговори: "Не знам какво прави г-н Сарафов - работата на прокуратурата не е да дава интервюта, а да води дела".

Той припомни, че службите за сигурност трябва да изпълняват годишен план за сигурността в страната, а тези планове трябва да бъдат докладвани и утвърждавани от премиера. "Правителството трябва да предложи хората, които да оглавяват и ръководят тези служби. Ние трябва да осигурим условия това да се случи". 

Според лидера на ДСБ президентът търси конфронтация с Народното събрание и политическите сили там. "Когато ние отидохме да получим мандата, президентът ни каза, че се надява да му върнем папката празна. Откакто съществува това НС, президентът не е казал една добра дума за управлението", припомни Атанасов. 

Според него около президентството се създава проект, който да проходи на европейските избори.