Кирил Петков не пожела да навлиза по същество в задочния спор между Делян Пеевски и Румен Радев на тема корупция. По-рано и двамата политици обявиха, че ще сезират съответните органи по обвиненията на депутата от ДПС за "Кешгейт" в президентството и по стари сделки, в които е намесено името на Пеевски. Според съпредседателя на "Продължаваме Промяната" не могат да бъдат сезирани органи, които не са реформирани, като визира ДАНС, където отдавна от ПП настояват да бъде реформирана. И адресира до държавния глава отговорността за това още да не е сменен шефът на спецслужбата.

"Време е службите да бъдат реформирани. Дотогава сезиране на нереформирани органи е нищо повече освен общо говорене", каза той пред медиите в Пазарджик. "Когато има реформа в службите, няма само по медиите да се говори от едната или друга страна", зае той дистанцирана позиция в скандала между лидера на ПГ на ДПС и президента.

"Ние отдавна искахме да реформираме ДАНС. Знаете, че премиерът Денков имаше предложение за смяна на председателя на ДАНС и тази смяна беше блокирана точно от президента", цитира думите му БТА. 

"Президентът каза, че иска да сезира органите, а моят въпрос е: Кои органи?", коментира Кирил Петков думите на Румен Радев.

"Тук въпросът е: Как си мисли, че ще бори корупцията със старите нереформирани служби, които реално не са постигнали нищо до този момент. И вторият ми въпрос е: защо се пази този шеф на ДАНС и дали, надявам се, няма някакви малки тайни някъде по веригата", добави Петков. По думите му "това, което стои на дневен ред е, най-накрая, да имаме служби, които да разследват корупцията на всички нива и цялото общество го чака".

Според Петков институциите в България трябва да имат своята тежест и да вършат своята работа, без значение кой стои начело на тях.

"Ние от ПП-ДБ продължаваме да твърдим, че нулев толеранс към корупцията трябва да е единственото мото за всички българи", коментира Петков.

"Не искам да влизаме в това говорене. Искам да имаме служби и прокуратура, които работят. За това трябваше вече да имаме смяна в ДАНС, ние го говорим от няколко месеца. Мисля, че дойде време това да се случи", каза още той.

Съпредседателят на ПП призна, че не се притеснява от евентуална партия на Румен Радев.

"Не, не мисля. Единственото, което е ясно, е, че не може по Конституция да имате двойна роля - не може да си и политически лидер, и президент. Трябва да си избереш едно от двете", каза по адрес на Румен Радев депутатът от ПП.