В националното законодателство липсва каквато и да е правна рамка, която да е продължение на санкциите по глобалния закон "Магнитски". Така не може да бъде направен точен подбор на лицата, които да влязат в така наречения "черен списък" на свързаните с уличените от САЩ. Такова мнение изрази в ефира на NOVA адвокат Адриан Боянов.

"Ако не бъде направен адекватен подбор по ясни критерии, ще се изпадне в абсурдна ситуация на асоциирани лица. Там ще попаднат хора, които категорично не са участвали в търговските сделки на Пеевски и Божков", заяви Боянов.

Според него трябва на всички юридически лица, които под една или друга форма са свързани с Пеевски и Божков, да им се направи проверка, да им се прегледат финансовите отчети и договорите.

"Ако се установи нещо нередно, тогава всички лица свързани с тази фирма да влязат в някакъв "черен списък", коментира Боянов.

Според него е необходима задълбочена проверка, преди някой да бъде добавян в "черния списък".

Дни по-рано БНБ обяви, че всички български банки започват да блокират и запорират сметки на санкционирани по закона "Магнитски". Някои от тези мерки са предприети предварително на други основания преди публикуването на списъка на OFAC.

Общо 64 фирми, свързани с Делян Пеевски и Васил Божков, бяха подложени на рестрикции от САЩ заради участие на двамата в корупционни схеми.

Допълнително българските власти оповестиха още 34 дружества, които имат връзка с двамата и потенциално може да бъдат санкционирани.