Вашите практики не се различават от тези на нацистите, заяви Ердоган на митинг на жени в Истанбул в подкрепа на референдума за конституционните промени, разширяващи неговите пълномощия, предаде АФП, цитирана от БТА.

Мислех, че Германия се е отказала отдавна /от тези практики/. Ние сме се заблуждавали, каза Ердоган. Вие ни давате уроци по демокрация, а после пречите на минстрите от тази страна да говорят там, посочи още Ердоган.

Отношенията между Анкара и Берлин явно се обтегнаха след отмяната в четвъртък и петък в Германия на митинги в подкрепа на референдума в Турция, на които бе планирано да присъстват турски министри.

Турция реагира остро на отмяната на митингите, като обвини Германия, че действа за победа на "не" на референдума, но германският канцлер Ангела Меркел отговори, че решенията по въпроса за митинги не са от компетенциите на федералната държава, а от компетенциите на общините.

Меркел разговаря по телефона в събота с турския премиер Бинали Йълдъръм, за да се опита да успокои напрежението, а министрите на външните работи на двете страни е планирано да се срещнат в сряда в Берлин.

Въпреки забраните турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи се очаква да участва в две събрания, организирани от турски сдружения в Кьолн и Леверкузен.

Австрия иска забрана на прояви за референдума в ЕС

Австрийският канцлер Кристиан Керн призова за обща забрана на ЕС за изяви на турски политици в подкрепа на референдума за конституционни промени.

Според него това е ноебходимо, за да се избегне отделни страни членки като Германия да попадат под натиск от Анкара.

Крайнодесният холандски политик Вилдерс бе още по-негативен

Лидерът на крайнодясната холандска Партия на свободата Герт Вилдерс заяви, че би забранил на цялото турско правителство да посещава Холандия през следващите седмици, за да попречи на турски министри да участват в митинги в страната в подкрепа на референдума за увеличаване на правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган.

"Те не трябва да идват тук и да се месят във вътрешните ни работи", каза Вилдерс пред журналисти.

Президентът на Турция Ердоган е "ислямо-фашистки лидер", каза още Вилдерс.

Десният лидер Вилдерс обвини в слабост холандското правителство, защото не е забранило участието на турския външен министър Мевлют Чавушоглу на насрочен за 11 март митинг в Ротердам, където живее голяма турска общност.

Холандският премиер Марк Рюте нарече вчера митинга "нежелан" в страната и заяви, че правителството му няма да сътрудничи за провеждането на проявата.

КРЪСТОСАН ОГЪН:
Меркел срещу Ердоган