Меркел и Церар призоваха за по-строг контрол на македонско-гръцката граница срещу мигрантите, за да се сложи край на нелегалната миграция. Границата между Гърция и Турция и напливът през нея също са били предмет на обсъждане по време на срещата между двамата държавни ръководители в Берлин, предаде БГНЕС.

Церар представи план за многостепенен контрол на нелегалните гранични места, където мигрантите минават по т. нар. "Балкански път".

Планът предвижда увеличаване на контрола на границата с Турция, но и тази между Република Македония и Гърция.

От кабинета на словенския премиер съобщиха, че Миро Церар през следващите дни ще предложи своя план и на останалите европейски лидери.

Ангела Меркел каза, че Германия няма да затваря границите си, но ще връща всички хора, които не са поискали убежище и нямат редовни документи.

Двамата се обединиха около позицията, че трябва да се търси общоевропейско решение на мигрантската криза. Миро Церар предупреди, че Словения и останалите държави от Западните Балкани могат да бъдат изправени пред тежки проблеми, ако се увеличи мигрантската вълна.

Словенският министър-председател се обяви за тотално спиране на прилива на бежанци тази зима.

За същото настоя и българският премиер Бойко Борисов.

Австрия преговаря с Берлин и Любляна за спиране на мигрантите

Властите в Австрия официално потвърдиха, че преговарят с Германия и Словения за ограничаване на приема на мигранти в тази страна. Планът предвижда трите държави заедно да контролират мигрантския поток на границата между Словения и Хърватия.

Конкретни преговори за сътрудничеството между германската, австрийската и словенската полиции за увеличаване на контрола на мигрантската вълна вече са проведени на ниво директори на полиците от Словения и Австрия, но все още няма политическо решение на трите правителства, каза Карл-Хайнц Грюндбек от пресцентъра на австрийското вътрешно министерство.

Поради тази причина не мога да говоря за подробности и да коментирам бройката на полицаите, които ще охраняват словенската шенгенска граница, каза още той.

Австрийските власти ще отказват достъп на мигранти, които възнамеряват да преминат през Германия, без да поискат убежище там, съобщи австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микл-Лайтнер, цитирана от БНР.

От началото на годината Германия започна да връща по 200 души на ден обратно в Австрия, която прие през миналата година 90 хиляди молби за убежище.

Под обществения натиск австрийското правителство уверява ежедневно, че ще вземе мерки за затягане на граничния контрол.