Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна в България. Той бе посрещнат на "Летище София" от ръководителя на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>>

Даниел Митов благодари на Столтенберг за посещението в момент, в който България чества 20-а годишнина като пълноправен член на НАТО, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Митов отбеляза лидерството и личния принос на Столтенберг при запазване единството на Алианса във времена на тежка геополитическа конфронтация.

Народното събрание на България е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО от 25-и до 27 май. Форумът ще бъде открит в понеделник, 27 май, от председателя на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба.

Парламентаристите от 32-те държави членки на Алианса ще бъдат приветствани от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова и служебния министър-председател Димитър Главчев, посочиха от Народното събрание.

Участниците в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО ще обсъдят ключови теми от дневния ред на евроатлантическата отбрана и сигурност с фокус върху подкрепата за Украйна. В София Асамблеята трябва да приеме своите препоръки за предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон.

В пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО участват близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации.

Утре служебният премиер Димитър Главчев ще се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Министерския съвет. Двамата ще разговарят на четири очи, след което ще се състои среща в разширен формат с участието на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.