Така премиерът отговори по време на блиц-контрола в парламента на въпрос на лидера на БСП Михаил Миков. Той попита каква е позицията на България за справедливото разпределяне на бежанците, предадоха „Фокус“ и Дарик радио.

Борисов заяви:

Дъблин“* не работи. Позицията ни винаги е била категорична, че не само квоти трябва да се направят. Публичната и на самия съвет моя позиция е била незабавно да се затворят границите".

Според него тези мигранти, които са влезли в Европа, част от тях трябва да бъдат разселвани, други - интегрирани, за които ще може да се подсигурят образование, работа, социални грижи. Трябва да бъдат приемани и тези, които действително бягат от смъртта, но другите трябва да бъдат връщани по родните им места.

Той посочи, че България е подкрепила квотите, но по думите му и те няма как да сработят.

"Ние тогава няма да правим бежански лагер, а ще трябва да правим затвори. А ние имаме много случаи в нашите бежански центрове от затворен тип - по 5-7 пъти задържаме хора, бягат, връщат се обратно. Правилно казвате, не подценявам въпроса, че в Европа няма позиция, която да ни каже какво точно ще стане, как ще стане. Редица държави имат свой интерес, защитават го. Едни ги поканиха, само че други трябва да дават милиарди, за да ги издържат“, каза премиерът.

По думите му последните събития са показали, че много трудно тези маси ще бъдат интегрирани.

Той даде пример с многото афганистански граждани, които се задържат на нашата граница.

"Много е трудно да интегрираш такъв човек в една демокрация, където отношението към половете е различно от тяхното възпитание", добави Борисов.

Той посочи, че винаги е подчертавал, че едно от добрите неща, което е направило предишното правителство, е оградата на границата.

България иска ясна европейска политика за връщане на мигранти, коментира по-късно министърът на външните работи Даниел Митов.

"Тези, които са бежанци, дължим някакъв тип солидарност, но бежанският статут не е завинаги. Тези хора трябва да се върнат и да участват в реконструкцията и стабилизацията на собствените си държави. Икономическите имигранти, трябва да има ясни правила за тяхната реадмисия, репатриране и това трябва да стане европейска политика. Ние настояваме от много дълго време за това", добави той.

*Дъблинските споразумения задължават бежанците да подадат молба за убежище в първата държава от Евросъюза, в която стъпят. Европейската комисия вече се обяви за преразглеждането на регламента от Дъблин, според който мигрантите, навлезли във вътрешността на ЕС, трябва да бъдат връщани в държавата от Общността, където първо са пристигнали.