Нова порция записи от разговори с участието на ръководството на ПП-ДБ бяха разпространени от сайта "Афера" днес. Петият епизод на сериала включва един нов глас - този на Атанас Атанасов.

Качеството отново е ниско, но има реплики, които се чуват ясно. Чуват се още гласовете на Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов, а според разпечатката в "Афера" - и този на Лена Бориславова.

Изданието не посочва откога датират записите. За ориентир може да се ползва темата - назначенията в службите, която беше актуална в края на последното служебно правителство на президента Радев и в началото на кабинета "Денков".

"В Америка така правят, между другото, в тези служби шефът не трябва да е продукт на службите. Когато е продукт отвътре, той е с вътрешни зависимости", казва Атанасов и настоява, че "там трябва да се сложи човек, който има политическа задача да свърши определена работа".

Включва се и Асен Василев, който предлага назначенията на Румен Радев да бъдат сменени наведнъж, а Атанасов обяснява колко е важно на работещите в администрацията "да им вземеш страха".

След това той отново насочва разговора към вътрешните зависимости в службите и как ДАНС и Икономическа полиция разполагат с нужната информация, до която ръководството на коалицията трябва да има "бърз достъп":

"Там трябва много бързичко, но сега трябва да изменим законите и става сложно, много бързичко там да измъкнем цялата информация, защото Икономическа полиция за голямата част от министерствата и тези, които се занимават с пари и така нататък, знаят кой краде, кой кой е".

Сагата със записите започна на 20 май. Тогава "Афера" публикува първия аудиофайл, на следващия ден излязоха още два, а на 23 май - още един. Във всички се чува гласът на Кирил Петков. Други участници са Асен Василев и Лена Бориславова. Според "Афера" епизодично звучат и гласовете на Пламен Бобоков и покойния вече Алексей Петров.

Кирил Петков предположи, че разговорите са записвани в централата на "Продължаваме промяната" на столичната улица "Чаталджа", а репликите са монтирани така, че да внушават съмнения сред избирателите точно преди изборите за български и европейски парламент на 9 юни. Доскорошният партньор в последното правителство Бойко Борисов реагира остро срещу бившите си партньори и заяви, че "те бързо трябва да влязат в затвора", а Делян Пеевски нарече чутото "зловеща работа".