От Германия, където е на държавно посещение, френският президент Еманюел Макрон излезе с предупреждение за възхода на крайната десница, наричайки я "този зъл вятър", който "духа в Европа", и призова хората да се събудят и да защитят демокрацията по-малко от две седмици преди европейските избори.

"Нека видим увлечението по авторитарните режими около нас, нека видим нелибералния момент, който преживяваме", каза френският държавен глава в реч по време на Европейския младежки фестивал в Дрезден, цитираха го Франс прес и БТА.

"Крайната десница, този зъл вятър, който духа в Европа, е реалност, така че нека се събудим", подчерта Макрон.

По време на втория ден от посещението си в Германия, в понеделник Макрон почете жертвите на Холокоста в Берлин, предаде ДПА.

Заедно с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, френският държавен глава посети Мемориала на убитите евреи в Европа, разположен близо до Бранденбургската порта и сградата на Райхстага в сърцето на Берлин.

Двамата президенти поставиха венци с цветя в цветовете на националните си флагове. Те бяха придружени от съпругите си Брижит Макрон и Елке Буденбендер. Президентските двойки се разходиха в мемориала, изграден от редове от големи бетонени блокове и посетиха музея в комплекса.

Около 6 млн. евреи са убити от германския нацистки режим в Европа по време на Холокоста.

Очакванията са "Национален сбор" на Марин Льо Пен да победи партията на Еманюел Макрон на изборите за Европейски парламент след малко по-малко от две седмици, на фона на по-широкия подем на крайната десница в няколко държави от ЕС.

Същевременно Марин льо Пен заяви, че би искала да си сътрудничи по-тясно с италианската премиерка Джорджа Мелони, предаде вчера ДПА.

"Ако успеем (да се обединим), можем да станем втората по големина група в Европейския парламент. Мисля, че такава възможност не бива да се пропуска", заяви Льо Пен в коментарите, публикувани в неделя.

Двете политички принадлежат към две различни политически групи в Европейския парламент. "Националният сбор" на Льо Пен се намира в дясната група "Идентичност и демокрация" (ИД), докато "Италиански братя" на Мелони, която има неофашистки корени, принадлежи към групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

В групата на ИД се отвори сериозен разрив заради "Алтернатива за Германия" (AзГ). Поводът беше изказването на водещия кандидат на AзГ за изборите Максимилиан Кра, че не всички членове на СС, нацистка паравоенна група, са били престъпници.

Партията на Льо Пен, която се опитва да се отърси от антисемитската си репутация, осъди подобни изказвания и в крайна сметка се стигна до изключването на AзГ от групата на "Идентичност и демокрация".