Федералната статистическа служба отбелязва, че безпрецедентното равнище е било регистрирано на фона на мигрантския приток в Европа.

Около 45 процента от пристигналите в Германия 2,14 млн. имигранти през 2015 г. са били граждани на други страни от ЕС, 13 процента на държави извън съюза, а 30 процента са били от Азия, главно от Сирия, Афганистан и Ирак, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. 5 процента са от Африка.

По-рано тази година германското министерство на вътрешните работи заяви, че 1,1 млн. мигранти са влезли в Германия през 2015 г. с цел да кандидатстват за убежище, но броят на хората, подали молба за такъв статут е бил доста по-нисък - 476 649. Тези, които са избрали да кандидатстват, се сблъскаха със забавяния в разглеждането на молбите си. Засега не е ясно дали данните на статистическата служба се основават на тези числа.

Миналата година рекордните 998 хиляди души са напуснали Германия, което увеличение с 9 процента в сравнение с 2014 г.

При това положение нетната миграция възлиза на 1,14 млн. души, което също е рекорд, заяви Федералната статистическа служба.

Наскоро германските депутати одобриха нов закон, определящ мерки за интегриране на големия брой бежанци, пристигнали в Германия, и за създаване на работни места за тях. Законът, одобрен от Бундестага включва и мерки за ограничаване на помощите за хората, които отказват да се интегрират.

Законът обаче беше разкритикуван от правителствения комисар за интеграцията Айдан Йозогюз, която каза, че той всъщност ще отчужди хората, които трябва да приобщи. Законът беше разкритикуван и от бежански организации, които заявиха, че е контрапродуктивен.