Служебният премиер отчете дейността на кабинета. В писмения отчет се изрежда направеното по сектори. Той започва с констатацията, че служебното правителство е изпълнило успешно своята основна задача. "Организира честни и прозрачни избори за Народно събрание и за Европейски парламент. Всички дейности бяха извършени прозрачно и в срок. Висока оценка за подготовката на изборния процес беше дадена от чуждестранните наблюдатели от мисиите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа", пише премиерът.

Постигната беше отлична координация с ЦИК и всички отговорни институции. Министерството на електронното управление осигури открит и прозрачен процес при удостоверяването на машините за гласуване, като за първи път имаше възможността в него да се включат представители на партии и неправителствени организации. Над 11 100 изборни секции излъчваха на живо броенето на бюлетините в изборната нощ, като допълнителен инструмент, с който се гарантирана прозрачността и честността на изборите, посочва служебният премиер.

Министерството на вътрешните работи положи сериозни усилия за максималното ограничаване на практики, свързани с "купуване на гласове". Изборният ден премина спокойно, без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред. 16 000 служители на МВР бяха ангажирани с охраната на изборните секции и отработване на получените сигнали за нарушения в реално време.

На свой ред Министерството на външните работи създаде необходимата организация изборният ден зад граница да протече безпроблемно. Бяха образувани 769 избирателни секции извън страната в 60 държави.

Следва отчет на кабинета "Главчев" по секторни политики.

В област "Здравеопазване"

се посочва, че служебният кабинет успя да ускори процесите по изграждане на Националната детска болница и стартира разчистването на терена, като съкрати сроковете до края на септември.  

Успешно бяха осъществени първите HEMS мисии за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. В допълнение правителството отпусна близо 1 млн. лв. за дооборудване на медицинския хеликоптер, така че той да бъде пригоден за планинско спасяване, без да е необходимо кацане. Машината ще бъде снабдена също така с кувьоз за новородени и с апаратура, осигуряваща кислородотерапия от хеликоптера до линейката. По здравната тематика е изредена още промяната в Имунизационния календар на България с цел по-ранно ваксиниране на новородени.

Образование

Кабинетът осигури близо 80 млн. лв. за висшите учебни заведения, като с по-голямата част от средствата са за повишаване на заплатите на преподавателите с 290 лева. С 12% се увеличава и заплащането на административния персонал и научно-изследователския състав в университетите, а заплатите на тези специалисти не са повишавани с години. Значително бяха повишени и докторантските стипендии. Кабинетът "Главчев" се хвали още с възможността за втора дата за НВО, ако учениците не са доволни от резултата си на матурата. 

Социална политика

Служебното правителство направи всичко възможно увеличението на пенсиите да е с 11%, което е по-благоприятният за българските пенсионери вариант. От 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г., се увеличиха с 11%, което ще повиши доходите на близо 2 милиона пенсионери, изтъква служебният премиер. Така средният размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст през 2024 г. се очаква да достигне 971 лв., което е с над 110 лв. повече в сравнение с миналата година. Добавено е и приемането на Национален план за действие по заетостта, който ще даде възможност за работа на близо 10 000 безработни.

Земеделие

За период от 2 месеца бяха разплатени повече от 915 млн. лв. към производителите от сектор "Земеделие". От тези средства близо 300 млн. лв. представлява т.нар. "украинска помощ", чието изплащане в пълен размер и в максимално кратки срокове беше сред първите ангажименти на служебното правителството към сектора. Министерството на земеделието и храните стартира процедура за изграждане на 24 нови ракетни площадки - в областите Сливен, Плевен, Видин, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Хасково.

Енергетика

За първи път в своята петдесетгодишна история АЕЦ "Козлодуй" заработи с алтернативно гориво. В атомната електроцентрала бяха заредени първите 43 касети с алтернативен тип гориво, произведено от американската "Уестингхаус". По този начин страната ни си гарантира енергийна сигурност, надеждни доставки, безопасна експлоатация, а също реална диверсификация и откъсване от почти пълната зависимост от Русия. Друга стъпка, която затвърждава мястото на България на енергийната карта на Европа, са подписаните през месец юни два основни договора за изграждане на Вертикалния газов коридор - за лупингите Кулата-Кресна и Рупча-Ветрино. След планираното прекратяване на транзита на руски природен газ през Украйна от началото на 2025 г., Вертикалният газов коридор, чиито инициатор е България, ще се наложи като инфраструктура от водещо значение за целия регион.

Кабинетът отпусна и 250 млн. лв. за "Мини Марица-изток" - за обезпечаване на всички необходими дейности и мероприятия за възстановяване на нарушените територии и привеждане на находище "Източно маришки въглищен басейн" в устойчиво състояние. Това позволи тази базова мощност да продължи своята работа, без социално напрежение и съобразно екологичните изисквания. Правителството прие също Програма за компенсиране на разходите на крайни клиенти за електрическа енергия за първите шест месеца на настоящата 2024 година. Министерството на енергетиката инициира редица мерки, даващи възможност да бъде ограничено поскъпването на цената на електроенергията за битовите потребители.

Финансови политики

Служебното правителство продължи да работи по техническата подготовка на страната ни за членство в еврозоната, както и за подобряване на бизнес средата и институционалната рамка за постигане на устойчиво сближаване с еврозоната. Подготовката на нормативната уредба за въвеждане на еврото като национална официална парична единица на България е във финалната си фаза, като през месец юни законопроектът за въвеждане на еврото в Република България беше одобрен от Министерския съвет и внесен в Народното събрание. През април беше подписано Споразумение за партньорство между Европейската комисия и Република България за организиране на информационни и комуникационни кампании относно въвеждането на еврото в страната.

Вътрешна сигурност и обществен ред

Разшириха се възможностите на петте основни регионални криминалистични лаборатории в СДВР, ОДМВР Бургас, Варна, Плевен и Пловдив по отношение на изследването на синтетични наркотици. Възстановени са районните управления в Шабла, Албена, Роман, Вършец, Полски Тръмбеш, Стражица, Белене, Каменово и Джебел.

Акциите с НАП, МВР, ГДБОП и Агенция "Митници"

Продължават съвместните усилия на Министерството на вътрешните работи - ГДБОП, ГДГП, Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите за пресичане на контрабандните канали. В рамките на успешни съвместни операции срещу контрабандата на граничните пунктове в страната ни, са задържани близо 8 000 000 контрабандни цигари, 1 500 000 фалшив бандерол за тютюн, хероин, недекларирана валута, стоки за яхтено оборудване и др.

Отбрана и сигурност

На съвместен брифинг в Министерския съвет с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, премиерът Главчев потвърди категоричната подкрепа на България за Украйна, пише в отчета на кабинета. В началото на юни Министерството на отбраната предостави на Украйна военно-техническа помощ в размер на 2 075 233 евро. Продължи подготовката на нов значителен пакет с военна помощ, насочен към реалните нужди на украинските въоръжени сили. За гарантиране безопасността на морския трафик в Черно море, служебното правителство прие решение за изпращане на сили и средства от Военноморските сили за участие в Противоминната военноморска група в Черно море, в която участваме заедно с Румъния и Турция. Изрежда се още участието на премиера Димитър Главчев в срещата за мир в Швейцария по инициатива на Украйна. 

Освен ускоряването на процес за покупко-продажба на наличното оборудване за АЕЦ "Белене", което ще позволи на украинската страна да изгради нова мощност, дружества от групата на "Български енергиен холдинг" ЕАД ще дарят на украинската страна оборудване на стойност над 1 млн. лв., което да подпомогне възстановяването на производствените мощности. Ще бъде създаден и коридор за износ към Украйна на електроенергия, произведена в България.

Регионална политика и благоустройство

В областта на регионалната политика и благоустройството още в първите дни на мандата МРРБ възстанови работата на конкурсните комисии по процедурите за избор на изпълнители на текущ ремонт и поддържане.

През месец юли ще започне основният ремонт на "Дунав мост 1" при Русе на стойност 45 млн. лв., който ще се извършва без спиране на движението. Предприети са стъпки за реализиране на проекта за тунел под връх Шипка, пише в отчета.  За да се улесни пътуването по АМ "Струма" при Симитли, до края на юли ще бъде изградена 600 м отсечка до разклона за Банскo. През май започна основният ремонт на 34 км от третокласния път през Дюлинския проход в област Варна, предстои да стартира работата и по 32 км в област Бургас. Активно се работи и по обновяването на тунелите по АМ "Хемус", които ще са готови през юли, за да се пътува без затруднение по време на активния летен туристически сезон. Служебното правителство започна да превежда аванси към общините по Инвестиционната програма за общински проекти. Вече са платени над 54 млн. лв. Започна набирането на проекти по процедура на стойност 200 млн. лв. за повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради във въглищните региони на България.

Екология

МОСВ даде зелена светлина за изграждането на едното платно на АМ "Струма" извън Кресненското дефиле, което осигурява еднопосочно движението от Кулата към София. Изменението на инвестиционното предложение няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда, както и върху защитените зони от екологичната мрежа "Натура 2000".

Транспорт

Бяха доставени първите 38 от общо 76 модернизирани вагона, които БДЖ закупи от "Дойче Бан". Подписан е договор за доставка на 7 двуетажни влака с полската компания "Stadler Polska Sp. z o.o.", които ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост. 

Култура

Министерството на културата създаде нова методика за финансиране на държавните културни институти, която ще улесни тяхната работа. Същевременно с 30 млн. лв. беше обезпечен допълнителен компонент за издръжка на държавните културните институти в областта на сценичните изкуства. Други 7,4 млн. лв. бяха одобрени от служебния кабинет - за български културни институти в чужбина и международна дейност, за проекти на музеи и галерии, за визуалните изкуства и др.

Туризъм

Служебният кабинет реши проблема с липсата на правна регламентация относно концесионерите и наемателите на морски плажове, които са организирали дейността си преди приемането на новата Наредба за водноспасителна дейност и обезопасяването на морски плажове. Преодоля се и съществуващата празнота по отношение на реда за упражняване на контрол на морските плажове. Създадени са условия за нормалната и спокойна работа на туристическите обекти през настоящия летен сезон. Посочва се още, че по инициатива на Министерството на туризма е създадена законовата възможност за работници от трети страни извън ЕС да удължават престоя си, докато работят през летния сезон. И тук присъства темата Украйна, но с отчет на факта, че е преодоляно неколкомесечното забавяне в администрирането на програмата за хуманитарно подпомагане на разселените лица от Украйна с предоставена временна закрила. Министерският съвет обезпечи изплащането на средства на стойност 9 275 665,80 лв. за периода от ноември 2023 до февруари 2024 г. 

Икономика и иновации

В мандата на служебното правителство, след среща на премиера Главчев с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Матиас Корман, България за първи път получи конкретен срок за присъединяването си към ОИСР - до края на 2025 година. Служебният кабинет продължи да работим и по друг външнополитически приоритети - членство на България в Шенген и по суша. Министерството на иновациите и растежа класира 11 индустриални зони и парка в страната, които ще получат подкрепа в размер на 207 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост. С приоритет са проектите в Северна България с цел намаляване на регионалните дисбаланси. Национална компания индустриални зони към Министерството на икономиката и индустрията привлече 4 нови инвеститора с проекти на обща стойност от близо 40 млн. лв., които ще разкрият над 65 работни места. 

Правосъдие

Подготвени бяха редица законопроекти по НПВУ, включително Законопроектът за несъстоятелност на физическите лица. Т.нар. "Закон за вечния длъжник" предлага правна уредба на производството по несъстоятелност на физическите лица, което включва погасителен план, ликвидация на имуществото, както и производство по несъстоятелност при липса на доходи и имущество на физическите лица. В мандата на служебното правителство бе подновена работата на Съвета за криминологични изследвания като експертен консултативен орган за наказателната политика на държавата. Министерството на правосъдието представи публично първия затвор без решетки у нас, изграден край дупнишкото село Самораново по норвежки образец. 

Спорт

Служебното правителство подсигури подготовката и участието на българската делегация на Олимпийските игри в Париж, като със съдействието на Министерството на младежта и спорта бяха осигурени близо 40 000 долара, дължими от Българската федерация по вдигане на тежести на международната централа, които бяха пречка за участието на българските щангисти на най-големия спортен форум. Същевременно на 100% е обезпечено финансирането на спортните клубове. 

В рамките на мандата си служебният кабинет осигури и близо 11 милиона лева за ремонт на църкви, джамии и манастири, включително 3 милиона лева, с които да започнат ремонтните дейности на пътя от пристанището до манастира "Св. Вмч. Георги Зограф" в Света гора, Атон. Отпуснати бяха и 780 000 лева за основен ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца. С други допълнителни 10,5 млн. лв. правителството даде възможност да продължи възстановяването на щети от бедствието в Карловско.

Служебният кабинет започна активна работа и по модернизацията на граничните пунктове. Първият фокус е границата ни с Турция, която има перспективата да се превърне в най-натоварената в света само след няколко години. 

ТУК >> можете да видите пълния отчет за свършеното от служебния кабинет "Главчев".