В нея се възразява остро срещу "неправомерни служебни действия на председателя на Народното събрание Цецка Цачева", която отстрани Янев, предаде “Фокус”. Според депутатите от РЗС той е бил отстранен без никакви основания. За пореден път парламентът се използва от управляващата партия за публична саморазправа, се казва в декларацията.

Вчера Цачева се е позовала на член от правилника на Народното събрание, който не се отнася за политически оценки от името на цяла парламентарна група, подчертават от партията. Депутатите имат право свободно да изразяват мнение по всякакви въпроси. Защо не отстрани и останалите депутати от РЗС, след като те са застанали зад декларацията, изчетена от Яне Янев, се пита в декларацията.

От РЗС настояват Цецка Цачева да отмени решението си за отстраняване на  Янев, в противен случай от парламентарната група ще искат самата тя да бъде отстранена от едно заседание заради оскърбление към депутат.

Съпартийците на Яне Янев ще искат Конституционният съд да се позове по казуса. РЗС ще се обърне и към омбудсмана заради превишени, според тях, правомощия на председателя на НС.
От РЗС настояват още от днешното заседание да си направят отвод както Цачева, така и зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Лъчезар Иванов.

Цецка Цачева отговори, че не може да си направи отвод, защото според правилника само при участие на председателя по разискванията в пленарна зала заседанието се ръководи от друг председател, а по политически декларации разисквания не се провеждат.
Тя отбеляза, че правилникът не предвижда и възможност за колективно оспорване на наложената санкция "отстраняване от заседанието".

Засегнатият Яне Янев има право сам да оспори пред председателя на НС наказанието, като този срок тече от днес и изтича в първия работен ден на парламента, обясни тя. Цачева заяви, че декларацията на групата няма стойност на еднолично възражение и, ако Янев не направи възражението си по предвидения от правилника ред, тя ще смята, че няма такова оспорване.

Премиерът Бойко Борисов обаче отказа да коментира работата на РЗС. "Всяка политическа партия има право на свое поведение, на свой начин да влезе в общественото полезрение", каза той.