"Видяхте ме как изглеждах, тенденциозно нападнат от разни услужливи медии, които не ми дадоха възможност да се доизкажа. Може да ме цитирате, че някои от тези медии ще бъдат подведени под отговорност”, заяви пред “Всеки ден” Юзеиров - лидер на все още нерегистрираната политическа формация.
“Имам екип, който събира всички изказвания на всичко, което е излязло по медиите, на всичко това ще се направи един разбор и ще се прецени на кой, какво и колко. Който си е позволил повече от нормалното, ще си получи заслуженото”, закани се той.
Юзеиров се чувства обиден от това, че не му е била дадена възможност в ефирно време да изрази мнението си. Вместо това журналистите вкарвали думи в устата му.
Екипът му доказал, че Николай Бареков е сбъркал в едно свое предаване, в което бил поканил шефа на Българския Червен кръст Христо Григоров, Али Юзеиров бил включен по телефона. “Там г-н Бареков в ефир ме нарече “лъжец” и “крадец”. Това е нещо, за което ще си плати, естествено”, коментира потърпевшият.
Друго прегрешение на тв водещия е, че “открието” му - че в клуба за приятелство и братство на братя Юзеирови в село Славяново се съхранява неканонична ислямска литература, от която учат децата на селото. В предаването “На Барекадата” Бареков съобщи, че в стая в клуба е открил книги на арабски и турски, без печат на главно мюфтийство, от които, по сведения на жена от клуба, малчуганите се молят. В една от книгите е било записано, че Джихад означава война, която правоверният трябва да води със старите религии с цената на живота и имуществото, обясни журналистът в директно предаване.
“Заради съмнение, че клубът може да се окаже средище на ислямски фундаменталисти, Бареков веднага е уведомил премиера Бойко Борисов и члена на комисията за контрол над ДАНС Яне Янев”. След сигнала сградата, в която се помещава клубът, беше запечатана.
“Това са книги, които аз съм купил от свободна търговия в настоятелствата в България. Такива литератури се продават в джамията, купувал съм Библия и Евангелие от християнски обредни домове”, опровергава твърденията Али Юзеиров. Той бе категоричен, че няма книги на друг език, освен на български.
По отношение на Диана Найденова той заявява: “Недопустимо е, че ми говореше на “ти”, беше много арогантна и не ми даде възможност да се изразя, в ефир съобщи, че бизнесът ми ще бъде съсипан, че аз няма да продам нито един климатик повече, че работата не върви добре”.
Според него тези големи медии изпълняват някакви поръчки.
“Лош имидж ни направиха, че ни нарекоха “скандалните братя”. В кое бяхме скандални? ", пита Юзеиров.
Той се подготвя усърдно за медийни изяви - как да се държи в телевизионно студио, как да се аргументира. “Ако в някои предавания съм изглеждал смешен и жалък, вече няма да е така. Човек се учи, докато е жив”, убеден е новият политик, който е твърдо решен да опровергае “хората, които казаха, че сме от село и сме някакви простовати момченца”.
Той самият бил завършил “Автоматизация на производството в непрекъснатия режим в атомна централа” в Полувисшия институт в Козлодуй. Владеел и няколко езика.
"Някои се опитаха да убият една идея още в зародиш, още неосъществена. Не знам защо някои хора си мислеха, че ще направим разделение. Не виждам провокация към етническия мир. Провокацията е в парламента и в медиите”, коментира Юзеиров думите на президента Георги Първанов.
Двамата журналисти - Найденова и Бареков, коментираха, че не се страхуват от това Али Юзеиров да ги съди.