Много ми се иска националните политически лидери, тези, които влязоха в парламента, да си дадат сметка колко отговорна е тяхната мисия. Ние сме в тежка ситуация и те час по-скоро трябва да постигнат съгласие помежду си. От тази гледна точка аз съм оптимист, защото тези, които не си дадат сметка за критичността на момента, отиват към политическо самоубийство. Това каза министър-председателят Георги Близнашки в Правец, където присъства на тържественото честване на 33-годишнината от обявяването му за град.

Пред журналисти той коментира, че следи внимателно разговорите между партиите и много се надява до няколко седмици да има силно политическо правителство.

Според него само едно политическо правителство, което да се опира на солидно мнозинство в Народното събрание, може да бъде силното правителство, което да предприеме серия от радикални реформи, които по думите му отдавна са в дневния ред на страната и не могат да бъдат отлагани повече, предаде БТА.

Тази ситуация налага императивно решение, а то е постигането на съгласие между онези политически сили, които са призвани да образуват правителство, заяви Близнашки.

Той коментира, че възможностите са да има дясноцентристка коалиция или голяма коалиция.

Смятам, че най-напред трябва да се мине през опит да се състави дясноцентристка коалиция, а едва след това към голяма коалиция, както се прави в редица страни в Европа, каза Близнашки.

Служебният премиер изтъкна още, че е изненадан от поведението на реформаторите. В интервю за Нова тв той заяви, че от Реформаторския блок поставят неизпълними условия на своите потенциални партньори, вместо да се присъединят към широка коалиция.

Премиерът бе помолен да коментира и назначението на Ива Йорданова за заместник-председател на Агенцията за българите в чужбина. Според Близнашки, Йорданова е "млада, амбициозна жена, която се бори за признание". По думите му, когато са започнали сексистки нападки по неин адрес, той е я е защитил.

Бих защитил всяка друга жена и не мисля, че трябва да се постъпва така с младите хора, които търсят възможности за изява, коментира премиерът.

Според него живеем в ново време и от тази гледна точка тя не е направила нищо лошо с това, че е участвала в шоу (на Слави Трифонов). 

Министър-председателят смята, че Йорданова е показала способности, които са му направили добро впечатление.

Близнашки отговори и на въпроса защо назначи Метин Казак за посланик в Катар.

"Направих го, за да опровергая твърденията за етнически подход към назначенията, включително и в дипломацията. Той е един интелигентен и подготвен човек, смятам, че ще се справи с тази мисия. Мисля, че този човек ще бъде полезен на българската държава като посланик", обясни Близнашки.

Относно протестите на вложителите на Корпоративна търговска банка, той коментира, че е изненадан защо те не настояват за връщането на Цветан Василев в страната.

КРЪСТОСАН ОГЪН заради #КОЙ: Радан Кънев срещу Бойко Борисов

АНКЕТА: Ще се споразумеят ли ГЕРБ и РБ?