Сградите са построени на общински терен без нужните строителни документи, предаде БНТ.

Преди дни организации поискаха акцията да бъде спряна, защото собствениците не са настанени във временни социални жилища. Някои от тях водят дела срещу България в Европейския съд по правата на човека.

Собствениците на една от съборените днес постройка живеят в Германия и според съседите им не са били предупредени за акцията. Напрежение сред останалите жители нямаше. Някои от тях даже сами са започнали да събарят сградите.

"Нямаме документи за тези къщи. Така дойдохме да живеем и толкова години става живеем тук, вече 15 години, откакто живеем тук. Трудно на нас. Ако хвърлят нас в Изгрев трудно ще е на нас, защото ние свикнахме тук", каза Йордан Атанасов.

Той очаква общината да му осигури жилище.

Много от хората без дом не са подавали документи за настаняване във временно общинско жилище, казват от кметството в район „Северен“. Ако веднъж обаче са получили тази услуга, то няма как да я ползват отново.

"Има такива граждани, които веднъж са получавали такива жилища. Има и други, които имат разпоредителни сделки с имоти. Няма как тук да имаш къща, в махалата да строиш втора и да искаш общинско жилище", коментира кметът на район "Северен" Ральо Ралев.

Днес стана ясно, че две от шестте жалби в Страсбург са отменени. Освен, че са незаконни, къщите се бутат и заради булевард, които ще преминава през терена. Акцията по събарянето ще продължи. В квартала са премахнати 18 постройки, остават още 8.