Вече година родната и световна икономики са поставени пред изпитанието да запазят бизнесите си и да съхранят здравето и работните места на служителите си. Държавите предприеха редица мерки в посока справяне с икономическата криза. Една от тях у нас е мярката 60/40. По нея държавата поема 60 на сто от заплатата и осигуровките на работника, останалото се плаща от началника, пише "Монитор".

Най-работеща тя се оказва сред столичните бизнесмени. Всяка трета фирма, която се е възползвала от нея, е от София. Пловдивските заемат второ място, но са далеч зад тези в столицата. Едва 7,4% от всички компании в страната, включени в мярката 60/40, са от града под тепетата. Това става ясно от анализ на Националния осигурителен институт (НОИ).

За 38 служители е кандидатствал Захарният комбинат в Пловдив, а сумата, която е отделила държавата, е 20 900,79 лв. Друга пловдивска фирма - "Термопласт Пловдив", пък е кандидатствала за две места, а "Пловдив Тех парк" е имала 7 рискови позиции.

Специфичен е случаят със Стара Загора, където само 3% от работодателите са се възползвали от 60/40, но на тях са изплатени близо 12% от средствата. Причината за големия дял на изплатените средства е, че измежду подкрепените предприятия са големи работодатели от добивната промишленост и военнопромишления комплекс, регистрирани на територията на областта.

Работодателите са получавали помощта от държавата средно по 5 месеца, като до момента тя е струвала на държавата над 1 млрд. лв. Средно на месец една фирма е запазвала по 21 от служителите си.

"Броят им варира според това колко души осигуряват. Така той е 3 за работодателите с под 10 работници, но достига до 496 с тези над 250 служители", обясняват експертите от НОИ.

Всяка четвърта компания, включена по мярката, е от сектор "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети". Други 23% са от отишли при служителите на хотелите и ресторантите, а 17% - при преработващата промишленост. При добивната промишленост почти няма включени в мярката.

Най-много работни места са запазени в преработващата промишленост - 42%. Това се дължи на факта, че в този сектор са концентрирани работодатели със сравнително по-голям брой работници, отколкото в другите сектори на икономиката, анализират от осигурителния институт.