С 35 гласа "за, 2 "против" \на Слави Георгиев и Илко Илиев от ОП и 4-ма "въздържали се" пловдивските общински съветници приеха предложението за промяна в Централната градска част, и разширяването на УПИ на новата художествена галерия на ул. "Гладстон".

Новостроящата се галерия на ул. "Гладстон" в Пловдив ще бъде истинско архитектурно бижу, отговарящо на всички съвременни изисквания за представяне на изкуство и без да отнема от уличното пространство. Това стана ясно при представянето на проекта на галерията пред общинските съветници.

Архитект Петкана Бакалова от проектантския екип подчерта, че в галерията ще има две големи изложбени зали с естествено осветление, многофункционална зала и артклуб. Обемите са равнопоставени и разчупени, има въздух и светлина, а пред входа е оформено малко покрито площадно пространство. Тя допълни, че новата художествена галерия не пречи по никакъв начин на пешеходния поток, както се опасяваха общински съветници: Председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева представи накратко проекта за новата художествена галерия на ул. "Гладстон" пред общинските съветници. Той съдържа 2 големи зали с лек преход, с горно естествено осветление, както и трета многофункционална зала за симпозиуми и срещи на второто ниво. Тя е свързана с кафето за художниците и така оформя своеобразна клубна част. Входът е по-висок, не затруднява влизането като стария, има въздух и светлина, не е отделено от света, както досега.

Всичко е съобразено с нашите изисквания за експониране и съхранение на предмети на изкуството и с организацията на градската среда. Всички модерни изисквания за влага, светлина, съхранение на картини и гостуващи изложби са изпълнени перфектно, посочи Фурнаджиева.

Кметът Иван Тотев обясни, че паралелно с работата по галерията тече и отчуждаване на имотите пред кино "Космос", като желанието на администрацията е да се проведе дебат дали е необходимо разширение на ул. "Гладстон". Смятаме, че по-скоро не е необходимо да се разширява улицата, а да се запазят сградите и да се осигури площадно пространство пред ГХГ и повече възможности за трафика извън ЦГЧ, коментира градоначалникът.

Арх. Петкана Бакалова от проектантския екип обясни, че целта е да се обособи малко площадно пространство пред сградата, за да се улесни пешеходният поток. Тротоарът е над 4 метра и по никакъв начин не затруднява пешеходците - напротив, кара ги да се докоснат до изкуството, дори без да влизат в галерията. Отделно отпред е предвидено покрито пространство, с интересна пергола, което допълнително създава чувство за лекота и простор на галерията.

Идеята за малък площад пред галерията противопостави общинските съветници.

Арх. Цветелин Цоновски от ГЕРБ хареса проекта за новата художествена галерия, Слави Георгиев от ОП я определи като "истинско бижу". Трябва обаче да помислим и за трафика - не бива лекомислено да отнемаме пространство от улиците "Гладстон" и "Преслав", още повече няма ОУП, коментира Георгиев.

Относно габаритите на ул. Гладстон в проекта запазваме разширението на улицата, предвидено в ЦГЧ, без да отнемаме пространство, подчерта арх. Бакалова.

Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив", Божидар Здравков от РБ и Веселин Маневски от ГЕРБ заявиха, че трябва да се мисли стратегически и в перспектива за години напред.

Преди години, когато дебетарихме къде да бъде новата галерия, ДХП бе категорично, че галерията трябва да е на същото място, подчерта кметът Иван Тотев. По никакъв начин не променяме регулацията на улицата, защото не всичко в живота е култура, затова ще минимализираме неудобството за хората, каза Тотев.