Пловдивските археолози направиха цялостно обследване на терена на къщата, където навремето се помещаваше популярното в началото на хилядолетието кафене "Таксим тепе". На това място ще се издигне сграда за живеене или хотел, съобщава в. "Марица".

На имота на ул. "Съборна" 47, който по кадастър е с площ 287 кв. м., имаше рушаща се и опасна от години къща. Разрешението за строеж е за "Реконструкция на съществуваща жилищна сграда паметник на културата". Тя е обявена за опасна още преди години затова бе бутната.

Преди 15 години къщата е купена от архитект, който така и не успява да реализира инвестиционно намерение. Точно тогава в краката на туристите падаха парчета мазилка, а малкият балкон на къщата бе надвиснал опасно.

Археолозите са слезли до кота минус 6 и са открили само един античен зид.

"Другите останки са от Османския период и не са от античността", обясни археологът д-р Здравка Коркутова. Обследването е изпратено до НИНКП.

Собственикът на един от съседните имот Петър Неделев каза, че трите къщи на номера 49, 51 и 53 са били собственост на един човек навремето, и се знае, че са легнали на подпорна стена над самата римската крепостна стена.

"До крепостната стена и в древността не е имало важни археологически обекти", подчерта г-н Неделев.

Собственикът на имота Калоян Матеев от фирма "КИМ 2003 ООД" сега ще може да осъществи инвестиционно намерение, което още не е съвсем ясно.

"Още умувам дали да е сграда за живеене или хотел. Фасадата ще спази вида на къщите от този период, защото никой не знае всъщност как е изглеждала през 1860 година, когато е построена", каза  Матеев.

Имотът има странна съдба през годините. До 1848 година тук е имало стара турска къща. Тя изгаря в големия пожар през същата година и останки от обгорените й греди още се виждат. Къщата, в която бе кафе "Таксим тепе" е от 1860. Запазва вида си до времето на гл. арх. Йосиф Шнитер.

"Още тогава губи оригиналния си вид и затова никой не знае как е изглеждала. Строена е от кирпич, камъни и дърво. Шнитер е разширявал улицата и тогава е бутната предната й фасада, която е заменена с тухли от края на 19 век. Тая комбинация - кирпич отзад и тухли отпред я направи много опасна - цялата бе в пукнатини и пред срутване", каза Матеев.

Тук се получава парадокс - къщата става част от ансамбъла паметници на културата в Стария град, без да има някаква особено ценна фасада. И без да се знае оригиналния й вид от 1860. Заради предполагаемата археология бизнесменът е плащал за разкопките, които слизат от кота 0 до кота минус 6. Изумен е колко бързо са си свършили работата пловдивските археолози и то в дните около коледните празници.

Строител на новия имот ще е "Бибов и Ко" ООД. Планираната продължителност на работата е 180 календарни дни.