Европейската столица на културата за 2019 нарасна по население през последната година, за разлика от останалата част от страната. Така започва статия на британското издание "Индипендънт", публикувана в сайта му и посветена на Пловдив.

"Това е най-бързо намаляващата нация в света, която младите хора напускат, заселвайки се в други държави на Европа, раждаемостта намалява драстично, дори сирийските и афганистанските бежанци я заобикалят, търсейки по-изгодни места в света. България е загубила близо 2 милиона от своите 9 милиона жители от края на комунизма преди 30 години. Корупцията хвърля черна сянка върху столицата София.

Но в древния тракийски град Пловдив, Катя Стайкова заразява със слънчев оптимизъм, докато се стрелка из града със своя лъскав черен мерцедес. Водещ експерт по връзки с обществеността, тя излъчва увереност и енергичност на човек, роден в Пловдив, градът, който тази година е Европейска столица на културата заедно с италианския Матера", разказва кореспондент на британското издание Борзу Дарагахи за посещението си в Пловдив.

"Оазис на оптимизъм и късмет в регион, обзет от неволи, Пловдив е благословен с по-топло време от столицата София, както и с прекрасен релеф и хълмове, които привличат млади хора от цяла Европа. Противно на по-голямата част от Балканите, Пловдив вече обърна тенденцията и расте година след година и дори привлича чужденци от далечни страни. Нагласата в града в духа на "можем да се справим със всичко", може да бъде за урок на много други умиращи източноевропейски градове.

Авторът на статията се среща в града с 24-годишната перуанка Мелиса Манш, която е локализирала бизнеса си тук. Тя споделя, че се е преместила в Пловдив с българския си съпруг, за да стартират шикозно заведение, предлагащо смесица от латиноамериканска и балканска кухня.

"Гастрономическият пазар тук започва да се развива", обяснява тя.

Техният ресторант е разположен в Капана, "някога порутен и изоставен лабиринт от тесни пешеходни улички със занаяти от 19-ти век, възстановен през последното десетилетие като хипстърски рай, пълен с галерии, магазини и кафенета", отбелязва авторът на статия.

Той цитира данни от общината, според които, населението в Пловдив, наброяващо 360 000, е нараснало с 2 500 души и отбелязва, че това е близо три пъти повече от темпа на нарастването на столицата.

"С реновирани древни части, изпълнен с барове, кафенета и магазини, с изящната си архитектура и парковете, както и с 50 км велоалеи, градът е привлекателно място за младите хора. Населението, което е разнообразно по състав, включва гръцки, турски, арменски, еврейски, руски и ромски етнически малцинства. Градските власти смятат, че ключът към успеха и притегателната сила на Пловдив са работните места, и особено няколкото индустриално-търговски зони, изградени извън центъра на града преди повече от 20 години. Започнали като производства на италианска и немска конфекция, те сега дават работа на 30 000 души в леката индустрия като автомобилни части, както и в информационните технологии", посочва британският журналист.

"Икономическият успех обаче, не идва лесно. Градът започна да губи населението си преди 10 години, когато световната икономическа криза обхвана света. Въпреки това, стъпка по стъпка, Пловдив преоткри пътя си", казва Пламен Панчев, председател на Съвета на директорите на Сиенит Холдинг, който ръководи близо половин дузина икономически зони около града. "Не всичко е перфектно, но от година на година нещата се подобряват", допълва той.

"Високият дух на Пловдив привлича и склонни към риск хора като цигуларя Георги Димитров. Той се завърна в града, където е завършил музикалната академия, като изоставя нископлатената си работа на пълен работен ден в държавен оркестър. Той слага перука от 18-ти век и костюм в стил Амадеус Моцарт и започва да свири класическа музика по улиците заедно с кучето си Тера. Превръща се в местен хит, печелейки до $200 на ден, спестявайки достатъчно, за да придобие сграда с приятелката си и да отвори тристайна къща за гости Fun and Rest", пише още в статията.

 "Ние можем да правим нещо, което обичаме, да правим нещо, което искаме, можем да си бъдем сами шефове и да робуваме на себе си", обяснява музикантът начина си на живот.

"Градските лидери отбелязват, че техният древен град, с 8 000-годишна история, е едно от най-старите постоянно населени селища в света и някога е бил главен кръстопът между Близкия изток и останалата част от Европа", отбелязва още Борзу Дарагахи и цитира Светлана Куюмджиева, артистичен директор във фондация "Пловдив 2019, която споделя: "Разликата между нас и другите Европейски столици на културата," казва ", "е, че никой дори не знаеше за нас, че съществуваме."

Статията в "Индипендънт" може да прочетете тук >>