Двама топадвокатите в Пловдив ще влязат в директен сблъсък по делото за смъртта на 70-годишния доцент Стефан Нейков, който беше брутално пребит и умъртвен в землището на село Оризаре на 3 юли м.г.

Обвиняем в съдебния процес е 42-годишния Илия Стоичков. Преди минути той беше докаран в съда от затвора в квартал Кючук Париж, където лежи вече седми месец. През цялото време Стоичков беше забил поглед в земята. Журналистите бяха изрично предупредени, че той не желае да бъде сниман, филмиран или звукозаписван в сградата на съда, съобщи "Марица".

Срещу Стоичков са повдигнати две обвинения - за умъртвяване, извършено по особено жесток начин, и за грабеж. Според тезата на прокуратурата, докато Стоичков удрял доцента с бухалка, му отнел и 14-каратов златен синджир, който е оценен на 747,50 лева. Пред магистратите той ще бъде представляван от адвокат Красимир Елъров.

Срещу него ще се изправи адвокат Георги Кутрянски, който ще защитава интересите на опечаленото семейство Нейкови. В съдебната зала бяха наследниците на доцента - Наталия и Николай. Тяхната майка - Ирена Нейкова не присъстваше на заседанието, тъй като била болна.

Нямаше го и адвокат Кутрянски. Той е изпратил писмо до съда, подписано от адвокатската колегия в Пловдив. В документа се съобщава, че Кутрянски в момента е в отпуск и се намира извън града, а почивката си бил планирал преди да получи призовката за заседанието.

В съдебната зала липсваше и съпругата на обвиняемия Стоичков - Иванка Богичева. Нейните отношения с доцент Нейков са спрягани за причина за убийството.

Поради тези обстоятелства, страните по делото пожелаха то да бъде отложено за друг ден, тъй като отсъствали важни за процеса лица, заяви адвокат Елдъров.

На питането "поддържате ли становището на адвоката си", Стоичков отговори положително, а на следващия въпрос "имате ли какво да добавите", той заяви "съжалявам".

Съдебният процес по делото беше отложен за 12 март.