Работата по възстановяване на дома на Чалъковия род се посвещава на "Пловдив - европейска столица на културата 2019 година", съобщиха от сдружението.

Цялостната възстановка на Чалъковата къща е извършена по проект, одобрен и контролиран от община Пловдив.

Къщата е собственост на община Пловдив, но по време на Възраждането е била притежавана от известния род на Вълко и Стоян Чалъкови и от днес отвори врати за туристи.

Кметът на Пловдив Иван Тотев пожела на дарителите да поддържат дома така, както изглежда в момента и веднъж в годината да припомнят на пловдивчани за Чалъковци, без които освобождението ни щеше да закъснее поне с 50 години.

В Пловдив няма улица на името на Големи Вълко Чалъков, а той заслужава да го почетем по този начин, добави кметът.

Къщата беше много занемарена и възстановителните работи ни отнеха почти една година, каза Иван Попов, председател на сдружение "Тракия".

Общата стойност на ремонта е около 250 000 лева, в която сума не влиза цената на труда на доброволците от сдружението. Ремонтирани са всички помещения, покрива, както и градината, която придава на дома завършен и уютен вид.

Най-деликатната част от възстановяването на дома са били полузаличените от времето и от човешката небрежност стенописи, които са възстановени за четири месеца от трима художници-стенописци - Атанас Камешев, Ангел Китипов и Кристина Кутлова.

Според директора на Историческия музей в града Стефан Шивачев в Стария Пловдив - на Таксим и на Джамбаз тепе - Чалъковият род е имал доста имоти, но всички, освен тази къща, са изгорели при пожари през вековете.

В музейната експозиция ще бъде поставена и златната реплика на родовия пръстен на Чалъкови, който е служел за печат и се е предавал от баща на най-големия син. Мебелите в Чалъковата къща са изцяло от времето на Възраждането и са закупени от антикварни магазини.

За гостите е подготвена и кратка писмена история на къщата и на рода, както и книгата на Христо Кесяков "Вълко и Стоян Тодорови Чалъкови - потекло, живот и дейност", издадена през 1935 година.

Родът Чалъковци не произхожда от Пловдив, а от Копривщица, но именно в Пловдив оставят най-светлата си диря. Първи в Пловдив се установява през 1793 г. Стоян Тодоров Чалъков, наречен Големи Стоян.

През 40-те години на 19-и век Големи Стоян и синовете му събират за султана данъка върху овцете и зърнените храни от Тракия, Мизия и Шоплука. С даренията, прякото участие и наставленията на Големи Стоян са построени храмът "Света Богородица" в Пловдив, епархийското училище "Св. Кирил и Методий", както и храмове и манастири в цялата страна.

Братът - Големи Вълко идва в Пловдив през 1817 г. и влиза в градската управа, като се занимава с уреждането на болниците, църквите и училищата.
Става ктитор и надзорник на Рилския манастир, с негова помощ са изградени и възстановени храмовете "Св. Николай" и "Св. Петка" в Пловдив, както и "Св. Николай" в Бачковския манастир.

С негови дарения са построени училището и болницата към "Св. Петка".