За поредна година Американският колеж е на първо място по успех на държавния зрелостен изпит по БЕЛ, следван от 91-ва Немска езикова гимназия в София.

От Министерството на образованието и науката отново отчетоха продължаваща тенденция за намаляване на броя на зрелостниците, предаде БГНЕС.

Резултатите от двете матури показват, че 8162 ученици са получили слаби оценки, а 17 207 отлични. Само на изпита по български език и литература 3394 зрелостници имат двойки, а 7057 шестици.

Средният брой точки от изпитите е 61,77, при максимален брой 100. По шестобалната система това се равнява на оценка Мн. добър (4,75).
През 2015 г. няма зрелостник, който да се е преборил за 100 точки и по двата предмета.

244 ученици са получили максималния брой точки по един от тях, а 57 имат 0. По две пълни шестици имат едва 61 ученици, докато с по две отлични оценки са 4786 зрелостници. 1667 са дванадесетокласниците, които имат по две слаби оценки, а 6 са с 0 точки по двата предмета.

Най-високи резултати зрелостниците са показали при изпита по испански език, където средният брой точки е 79,88, а най-ниски са постиженията по география, където средният брой точки е 39,29.

В класацията с най-добри достижения по български език и литература водят профилираните гимназии, следвани от училищата по изкуства, а в дъното попадат спортните училища.

Резултатите по области показват най-високи оценки по български език и литература в София град, Смолян и Варна, и най-ниски в Ямбол, Силистра и Разград.

Зрелостниците могат да проверяват оценките си на адрес http://rezultati.zamaturite.bg.

Резултати по училища

За поредна година Американският колеж е на първо място по успех на държавния зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/, като в него средният успех на 101 зрелостници е 5,72, съобщи Евгения Костадинова - директор на дирекцията "Образователни програми и образователно съдържание" в МОН, цитирана от БТА.

Със същия среден успех са и 203-мата зрелостнници от 91-ва Немска езикова гимназия в София.

След тях по успех е 164-та Испанска гимназия в София, чиито 142-ма зрелостници имат среден успех на матурата по БЕЛ 5,68.

В класацията следват 73-то СОУ "Владислав Граматик" в София, чиито 142-ма зрелостници са със среден успех 5,61.

След това се нарежда Езиковата гимназия в Пловдив, в която 281 ученици са постигнали среден успех по БЕЛ 5,58, следвана от Частната профилирана гимназия "АК-Аркус" във Велико Търново, в която учат 31 ученици в 12-и клас, постигнали среден успех 5,58.

Учениците от Италианския лицей в София имат среден успех на матурата по БЕЛ 5,56, а след тях са 236-те зрелостници от Първа езикова гимназия във Варна, постигнали среден успех 551.

В класацията следва Първа английска гимназия в София, като нейните 214 зрелостници са със среден успех по БЕЛ 5,48.

Със същия успех са и учениците от 9-а Френска гимназия в София, които са 200 в 12-и клас.

На 20 май се проведе държавният зрелостен изпит по БЕЛ (Български език и литература), темата за създаване на аргументативен текст и интерпретативно съчинение на матурата бе формулирана върху стихотворението "Ще бъдеш в бяло" на Пейо Яворов.

На 3 юни излязоха и резултатите от националното външно оценяване за учениците завършващи прогимназия. Обобщените данни показаха тревожна тенденция за спад в нивото от година на година.