От 2012 г. до 2017 г. в България има над 140 случая на насилие над жени, довели до присъди за убийство или опит за убийство. Това показват данните от новата платформа на Българския хелзинкски комитет ubita.org, която се базира на данни, събирани в продължение на 3 години.

Най-малко 102 са осъдителните присъди за умишлени убийства на жени от мъже, съобщи bTV.

Снимка: БХК

Правозащитниците отбелязват, че официалната статистика не включва данни за случаите на домашно насилие и другите форми на насилие срещу жени, а ревността или тежкото материално положение продължават да се възприемат от съда като "смекчаващо вината обстоятелство".

На този фон, изследването показва, че в 95% от случаите убийците са се познавали с жертвите си, а 44 на сто от извършителите са бивши или настоящи партньори. Всяка трета убита жена е била обект на системно насилие, а всяка десета е търсила закрила от полицията.

На интерактивна карта са показани областите на страната с данни за всяко дело - възраст на извършител и жертва, отношенията помежду им, начин на извършване на деянието и т.н. Има и препратки към конкретните съдебни решения, както и информация за медийно известните случаи.

Данните показват, че най-много дела за насилие над жени с тежки или фатални последици има в София (18), Пловдив (11) и Бургас (12).

"Липсата на данни и анализи спомага единствено за прикриване на мащабите на проблема, на факторите, които допринасят за неговата устойчивост и на начините за неговото премахване. Авторите на проекта споделят разбирането, че е невъзможно да се борим срещу "невидими" проблеми. За да изкореним насилието, трябва първо да го направим видимо", пишат от БХК.