Съюзни войски от България, Гърция и Италия разиграха контранастъпление на армейското учение "Пирински страж 23" ("Pirin Sentinel 23") на полигона край хасковското село Корен. 

Учението се провеждат от 17 май до 2 юни на учебен полигон "Корен" и в участват над 400 военнослужещи от България, Гърция и Италия.

В маневрите с бойни стрелби бяха привлечени техника и въоръжение от сухопътните и военно въздушните сили - танкове, бронетранспортьори, артилерия, самолети и вертолети.

Сценарият на тренировката включваше спиране на настъплението на противник и ответна контраатака. Целта бе усвояване на умения за действия в коалиционен формат и повишаване на оперативната съвместимост между силите на различните държави.

Учението е част от втората фаза на маневрите Defender 23 - Immediate response 23.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов изгледа действията на бойното поле и нарече учението "интензивно, динамично и добре организирано", като подчерта значението на предварителната подготовка за учението.

"Нашите усилия са насочени към сглобяване на многонационално формирование, прилагане на общи тактики, техники и процедури, за да се стигне до този ден, когато можем да демонстрираме такива способности. Ставаме все по-добри, оперативната съвместимост е на ниво и съкращаваме сроковете", посочи началникът на отбраната.

Ефтимов отбеляза сериозната динамика на провежданите учения и подготовки в Българската армия с международно участие.

"В началото на седмицата бяхме на полигон "Ново село", където тренирахме с американски и италиански подразделения. Тук, на "Корен", сме с нашите съюзници от Гърция и отново с италиански формирования с различни способности. Другата седмица сме на полигон "Шабла", а в края на месеца - от "Ново село" до "Шабла" ще демонстрираме способности в по-голям формат", каза началникът на отбраната.

Снимка: БТА

Адмирал Ефтимов подчерта, че Българската армия е на своя пост, а нейните способности непрекъснато се развиват.

"На тактическо ниво имаме мотивиран и подготвен личен състав. На оперативно ниво Съвместното командване на силите, заедно с командването на Сухопътните войски, планираха и организираха това учение, което е свързано и с други учения, които се провеждат на територията на Югоизточна Европа. На военно-стратегическо ниво гласът ни в НАТО се чува, участваме активно във вземането на решенията и българската позиция и съображения се вземат предвид", заяви той.

Снимка: БТА

Началникът на отбраната заключи, че се надява на мъдростта на политиците у нас, за да може модернизацията на Българската армия да бъде ускорена и тя да даде допълнителна мотивация на военнослужещите.

Снимка: БТА

След приключване на динамичния показ край Корен се проведе статичен показ, на който бяха представени образци на техниката, участваща в учението.

Снимка: БТА