Големи учения на НАТО с участието на бойни самолети започнаха в Северна Европа, предадоха Франс прес и БТА.

В маневрите участват бойни самолети на САЩ, Великобритания и Франция. Ученията се провеждат едновременно във Финландия, Швеция и Норвегия, обявиха финландските военновъздушни сили.

Маневрите в страните, които са в съседство на Русия, ще продължат две седмици, според Хелзинки. Ученията се наричат "Арктическо предизвикателство".

Тези маневри по принцип се организират на две години в северните страни от 2013 г. Тази година в тях участват 14 страни, от които 12 страни членки на Алианса плюс Швеция и Швейцария.

В маневрите се включват американски Ф-35, френски Рафал и Мираж, датски и нидерландски Ф-16, финландски и шведски Ф-18 и шведски Грипен. Бойните самолети са базирани в северната част на Норвегия, Швеция и Финландия, както и във финландската база "Пиркала-Тампере".

Маневрите съвпадат със среща на министрите на външните работи на страните от НАТО, която ще се проведе тази седмица в Осло, както и с визита на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Швеция и Финландия също тази седмица.

Учението на НАТО "SABER GUARDIAN 23" с 10 000 военни започна днес и в Румъния

Около 10 000 военни от над 10 съюзнически страни от НАТО участват в многонационалното военно учение "SABER GUARDIAN 23", което започна днес в Румъния, съобщиха румънските медии.

"Това е важно учение, което подобрява способността ни да действаме заедно ( със съюзниците - бел.ред.)", каза министърът на националната отбрана на Румъния Анджел Тълвар на церемонията по откриването на учението на полигона Смърдан в окръг Галац, Източна Румъния.

Този вид учение е обичайно за алианса, но контекстът, в който се намираме, го прави особено важно. То е изключително значимо, за да се покаже, че румънската армия изпълнява дълга си, че румънските военни са подготвени, че имаме въоръжение, нужно на страната, за да се гарантира на гражданите нормален живот, каза още министърът, цитиран от румънското издание Адевърул.

"SABER GUARDIAN 23", което ще продължи до 29 май е най-мащабното и сложно учение, което се провежда в Румъния тази година. В него участват около 10 000 военнослужещи, включително над 5000 румънски военни, както и над 1700 единици военна техника. Заедно с Румъния в маневрите се включват още съюзническите страни - Албания, България, Гърция, Италия, Полша, Португалия, Северна Македония, Нидерландия, САЩ, Франция и Черна гора, както и две партньорски страни - Грузия и Молдова.

Многонационалното учение "SABER GUARDIAN 23" ще се ръководи от Командването на съвместните сили "Генерал Йоан-Еманоил Флореску" в рамките на Генералния щаб на отбраната.

Учението "SABER GUARDIAN 23" е интегрирано в комплекса от учения "DEFENDER EUROPE 23", заедно с тренировъчни дейности като SWIFT RESPONSE 23 и IMMEDIATE RESPONSE 23 и има за цел повишаване на оперативната съвместимост с въоръжените сили на съюзническите и партньорските държави.