Операторът Vivacom ("Виваком") не е изпращал съобщения за тревога до абонатите си. Това е направено от външна фирма, която интегрира системата за ранно предупреждение към МВР. Това става ясно от официално съобщение, изпратено от телекома. 

По-рано тази вечер смартфоните на множество българи прозвъняха с необичаен звук на сирени. На активирания екран можеше да се прочете съобщението "BG-ALERT: Внимание опасност!" Надолу с по-малки букви и на латиница пишеше "test-test". 

"По време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата БГ-алърт към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите на Vivacom, за което ние не бяхме уведомени.

Извиняваме се за причиненото неудобство и вярваме, че възложителят на системата ще вземе необходимите мерки, за да не бъде всяван смут в населението.

Ще продължим да работим с институциите за внедряване на необходимата система по уведомяване, като ще настояваме за по-добри процедури за оповестяване".

По-рано от Vivacom съобщиха за БТА, че не са били уведомени предварително за теста, правен "от агенция, свързана с пожарната безопасност". Според компанията интеграторът, който е трябвало да направи теста, е допуснал грешка, като е пуснал съобщението до всички абонати.

От МВР също потвърдиха, че тестовото съобщение не е публикувано от оператора, а от ангажирания с въвеждането на системата BG-ALERT изпълнител. 

На някои от мобилните апарати най-отгоре на съобщението бе изписано: "Сигнал от президента", относно което от президентството изпратиха информация, че "нямат отношение" със сигнала: 

"Президентската институция информира, че няма никакво отношение към разпространяваните съобщения с надпис сигнал или тест. За случая са информирани отговорните институции".

По информация на Министерството на електронното управление истинският тест ще се проведе на 22 ноември от 12 до 12:30 часа и отново ще бъде съпроводен със специфичен звуков сигнал и вибрация.

Системата се разработва с европейско финансиране от края на 2022 г., като целта ѝ е да известява гражданите по телефона за аварии, бедствия или военни атаки.