Смартфоните на множество българи прозвъняха с необичаен звук на сирени. На активирания екран можеше да се прочете съобщението "BG-ALERT: Внимание опасност!" Надолу с по-малки букви и на латиница пишеше "test-test". При позвъняване на оператор става ясно, че е системата е била задействана тестово. 

За провеждането на подобен тест не е било съобщено никъде преди това. Отварянето на сайта от съобщението също бе невъзможно. Това създава поле за спекулации.

От Министерството на електронното управление казват, че е бил проведен тест на системата за ранно известяване, който е обхванал само един от трите големи телекома. От МВР обаче обявиха, че съобщението не е координирано с тях и няма връзка с конкретно събитие.

Въпреки това бившият министър на електронното управление Божидар Божанов насочи отговорността именно към МВР. Ето какво написа във Фейсбук той:

Много хора преди малко са получили известие на телефона си от BG ALERT - системата за ранно известяване, която се внедрява в момента. Три неща:

  1. Всичко е наред, няма опасност, това е само тестово съобщение
  2. Крайно време е да имаме таква система, която е много полезна при бедствия и е много добре, че МВР я внедрява.
  3. МВР трябва да подобри процеса по тестване (особено в продукционна среда). "test test" не е добро съобщение.

От Vivacom се извиниха за изпратеното съобщение: 

"По време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата БГ-алърт към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите на Vivacom, за което ние не бяхме уведомени.

Извиняваме се за причиненото неудобство и вярваме, че възложителят на системата ще вземе необходимите мерки, за да не бъде всяван смут в населението.

Ще продължим да работим с институциите за внедряване на необходимата система по уведомяване, като ще настояваме за по-добри процедури за оповестяване".

В същото време от МВР съобщиха, че тестовото съобщение не е публикувано от оператора Vivacom, а от ангажирания с въвеждането на системата BG-ALERT изпълнител. 

Системата BG-ALERT се разработва с финансиране от ЕС от края на 2022 година. Целта й е да известява гражданите по телефона за аварии, бедствия или военни атаки.

В началото на тази година украински хакери пробиха системата за ранно известяване в Русия, като я активираха в редица руски градове. Тогава тя алармираше и по радиото.

През 2018 година жителите на Хаваи получиха известяване по телефона бързо да намерят укритие заради севернокорейска атака. В последствие се оказа, че системата е задействана по грешка.

Според информация на Министерството на електронното управление истинският тест ще се проведе на 22 ноември от 12 до 12:30 часа и отново ще бъде съпроводен със със специфичен звуков сигнал и вибрация.