В Плевен ще бъде изграден паметник на героите от Дойранската епопея

Министърът на отбраната информира, че макетът на паметника на Девета пехотна плевенска дивизия ще бъде изложен за оглед и мнения на плевенчани в Областната администрация в града

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И за какво, че сме избили 30 хиляди английски войници, а резултатът - загубили сме цяла Добруджа, Западните покрайнини и Беломорието.

За това питайте политиците , а не хората платили с кръвта си тази победа ! И паметника трябва да се направи - точно заради тези ГЕРОИ , а не за политическия елит ! Дано само да не забатачат идеята из коридорите на бюрокрацията ! Ето ви и пример - още по времето на служебния министър на МО ген.Янев той подписа документите за направа на паметен знак за цепелина край Ямбол. Проекта готов, спонсори се намериха. Дойде редовното правителство. Министър Каракачанов потвърди разрешението и пуснаха документите по "каналния ред" - и , и май отидоха в канала. Вече година и половина трупат прах в бюрокрацията на МО , няма заповед до командирите на поделения на място , спонсорите се изсмяха - прави са хората ! А някой чиновник си върти синджирчето и го мести в другия ! Та , дано да не се случи и това там ! Приканвам и ЖУРНАЛИСТИТЕ - ДА ПРОВЕРЯТ - кой и защо ЗАБАТАЧИ направата на паметния знак в Кабиле предложен от Военно историческа асоциация "МБС" Ямбол , подкрепен от Асоциация на Сухупътните войски и ОДОБРЕН от двама ВОЕННИ МИНИСТРИ

КГБ

Браво на героите от Дойран, но за съжаление са употребени за грешна кауза и в последствие губим войната.

според теб е грешна кауза? Вярно е! Ти си руски з...к!

Героите от Дойранската епопея не са били от платения контингент на днешните "професионални" армии. НО СА ИМАЛИ ВИСОКОТО ГРАЖДАНСКО СЪЗНАНИЕ И ДОБЛЕСТ ДА ЗАЩИТАВАТ БЪЛГАРЩИНАТА В СВОЕТО ОТЕЧЕСТВО БЪЛГАРИЯ. И такива необорими качества са притежавали всички български войни във всички битки и победи, които са носили славата на България по целия свят.

кви паметници, кви чудеса, боклука, който вкара България в тая касапница и наследниците му сега реват за имоти

Паметник на "Плама" - Плевен, няма ли да има? Тамън бяха започнали да правят корекции по коритото на Вит и братски приятели помогнаха да спре да работи. От началото на 80-те Плама промени облика на центъра и града като цяло. Само за няколко години го затриха след като маслата "Емера" и "Диона" бяха взели сертификати за качество от Германия. Историята е хубаво нещо, но да се заличава живота на нормалните хора чрез насилствено разсипване. Жалко за всички, които са си дали живота за каузи, които да бъдат яхнати от бездарници. Тъжно е, когато хората са доведени до отчаяние, да им се възраждат някакви спомени за национална гордост.

Мърша, робска,издигнала паметника в София на летците американски убили българи..Сега ще издигне паметник в Плевен,издигне в Свищов, Петрич, Габрово.Подлоги американски.

на поробител в центъра на София?? ? Американците са поставили паметник в тяхното посолство!

33 свищовски полк и 34 Троянски полк на плевенската дивизия от Плевен ли са или градчетата Свищов и троян

Дивизията се води Плевенска!!! В 34 Троянски са служили мой деди, които са защитавали България и са се гордели с това!!! На никого не му е правило впечатление, как се казва дивизията, те са се сражавали за България!!! Пък Вие си пишете глупости, колкото си искате

33 свищовски полк и 34 Троянски полк на плевенската дивизия от Плевен ли са или градчетата Свищов и троян

В града с най-наглите цигани.

Подлоги ,слуги , защо в Плевен!.? Единствено да дразните руснаците.Ако нямаше битката за Плевен,щеше да сте подлоги на турците.... Мирише на мърша,гнила робска ...

Мърша си ти!!! Ние сме Българи!!! А дивизията сражавала се и бранила България край Дойран е наречена Плевенска!!! Ако не знаеш жените и майките на войниците от дивизията се правели доставяли пред вратата на Ген. Вазов до края на живота му баници всяка сутрин!!! Това се е приемало като знак на почит и уважение!!! Англичаните са го поканили на 20 годишнината от края на войната защото са го уважавали!!! В негова чест, командващият парада е командвал " Шапки долу, за героят от Дойран!!!". Бил е кмет на София и то много успешен, развил е столицата и е помогнал за развитието на много предприятия!!! Пък комунистите след преврата 1944 го интернират!!!

КГБ

Явно е имало за какво да го интернират.

КГБ - за пореден път се убеждавам, че това русофилите на сте българи, а руски подлоги!!! За периодо на турското робство 1396-1878, мозъка на българина не е бил промот толкова, коркото за комунистическото робство 1944-1989!!!

Което до 1944г е носело името на ген Колев който изгонил руснаците от ДОБРУЖА, след 1944г го прекръстили МАКСИМ ГОРКИ. Не е ли крайно време да му върнем името на великия български генерал?

Трябва да се възстанови истинското на училището, но трябва да се има в предвид, че червените предатели ще ревнат , политически и международен проблем ще направят. Аз лично съм ЗА!!!

Турете му ,,Сюлейман Великолепний,,. ...за да няма караници..

PEYTSCH

Нщма ли да има нещичко за ген.Добри Терпешев...изтелил българската армия от Белморието за да го даде на гърците ?

Путин така му е наредил.

да се потърси и мнението на Великобританския посланик. С две ръце за такъв паметник.

Великобритания е поканила Генерал Вазов на 20 годишнината от края на войната, защото са го уважавали като воин и човек!!! Все пак те не са ни освобождавали, а ни са държала винаги да им бъдем благодарни неизвестно за какво!!!

първата част на репликата е ясна. Даже шпалир са му направили великите британци. Последното изречение от репликата, ако правилно го разбирам, може да си припомним за Чърчил и края на ВСВ (малко бомбандировки, разни играчки за децата и т.н.). Естествено, че затова трябва винаги да сме им благодарни на инцестите от мъглявия остров. D

Щом няма самолети и паметника е нещо, поне да си спомняме, че някога и държава сме имали и то Велика, със смели хора, честни, отдадени, истински българи!

Боже, нямаме ли си други проблеми да оправяме, че ще вдигаме паметник за спечелена битка в края на загубена за нас война, която ни докарва Ньойския договор, тежки репарации и национална катастрофа? И още нещо. Докато се величаят войнски подвизи, ще има и още войни. Войните са недъг на човечеството и ние трябва да се срамуваме че допускаме да се случват.

Дай му на потурнака ...да е велик воин!

Няма лошо. Конкретно тази битка се е водела компетентно от на всички нам известният й генерал. Само моля ви да не започенете да коментирате че българската армия нямала едно пленено знаме. Все едно да ми кажеш че цял живот не са ти сваляли гащите макар половината от този живот да е минал от страната на булката и яко таковане :-) 1,300г история от която 500г+150г като провинция на други държави.

това, че ти си свикнал да си си свалил гащите - това си е твой проблем. явно или не си Българин, или никога не си държал оръжие в ръка...не на празно толкова векове европа се опитва да ни унищожи. като се почне от оная българска конница- продадена от французите през средните векове, та се мине през разните кръстоносни походи, дето без да искат ни атакуват, след това с отказа на Европа да помогне една пометена от чума България да спре настъпващите турски войски....та после се почне и с новата ни история - Австроунгарската империя застава зад Сърбия, когато след внезапната война - бъларската армия прегазва сърбите и продължава да си връща територии.... които после целенасочено са били обезбългарени от сърбите. та малко се поотплеснах - думата ми бе - войната е в кръвта на българина. лошото е, че прекалено много години са ни тъпкали и когато са видяли, че въпреки това - още със създаването на нова България почваме да печелим войни, че и да пренаписваме учебниците по тактика - добрата Европа отново с тоягата - по главата. понеже не успяха да ни унищожат с военни средства - сега ни доврършват с морални и икономически средства...