Увеличават се новите случаи на заразени с ХИВ в Източна Европа. България също отбелязва ръст, но носителите на вируса у нас са по-малко от средното за Стария континент.

По данни на Световната здравна организация над милион и двеста хиляди души в Европа са засегнати.

Хората, които живеят с ХИВ-инфекцията по света са почти 37 милиона души - над 5 пъти повече от населението на България.

Страната ни е сред отличниците в Европа. Честотата на новите случаи на 100 000 души население е 2,8. Средното за Европейския регион е 5,7. Латвия например е с индекс 18,5.

През последните години новите случаи постепенно се увеличават. До средата на месец ноември те са 269, а до края на годината се очаква да достигнат 300. През цялата 2017 г. те са били 241.

Запазва се тенденцията броят на заразените мъже да е многократно по-голям от този на заразените жени.

В Сдружение "Здраве без граници" са регистрирани 80% от новите случаи в София през тази година.

"Това е интегриран подход и ориентиран изцяло към пациента. Т.е. целият път на един новоинфектиран човек се изминава с него през целия път", каза Елена Биринджиева, председател на Сдружение "Здраве без граници".

Доскоро Сдружението е финансирано от Глобалния фонд за борба със заболяването, а след оттеглянето на фонда - единственото, подкрепяно частично от държавата.

Освен тук безплатни и анонимни изследвания се правят само в 13-те Регионални здравни инспекции.

През последните 3 години броят на хората, които се изследват намалява. В здравните инспекции отиват между 25 и 31% от тях.

"СЗО препоръчва да се разшири обхватът на тестуването. Ако е само в РЗИ, това няма да постигне целите на СЗО - трябва да се влезе в общностите", каза доц. Михаил Околийски, представител на СЗО в България.

За да продължи да подкрепя неправителствени организации, Министерството е обявило обществена поръчка.

"За уязвимите групи, като стойността на обявената процедура е 400, като процедурата е за дейности в най-големите градове", заяви д-р Тонка Върлева, директор на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН".

Неправителствени организации обаче се съмняват, че дейността ще има голям успех и предлагат да се финансират и те с пари от държавата.