Не е нужно да има вербовчик, за да се радикализира някой. Това коментира в студиото на "Лице в лице" по bTV бившият шеф на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветлин Йовчев по случая с момчето от Пловдив, обвинено в тероризъм.

Според него много неща са се променили относно радикализацията и вече тя може да протича в интернет, понеже тези, които посещават дадените сайтове, получават много ясни съобщения какво да правят, за да бъдат вербувани.

Той обясни, че процесът тръгва от някакъв социален проблем.

"Обикновено се вербуват младежи от 18 до 32 години. Те търсят обяснение защо не успяват. Неуспехите може да са всякакви - в училище, напуснала го е приятелката, няма приятели, не може да се адаптира към дадена среда. И вече в търсене на причините, обикновено се търси извън тази причина и тогава се създават предпоставките, за да може да се задейства процес на радикализацията, като това е само една от предпоставките", коментира Йовчев.

Случаят с момчето от Пловдив поражда въпроси какви са истинските заплахи от радикален ислям у нас, смята още той.

Според него в България сякаш още не се разбира, че и в нашата страна има такава заплаха.

Отношението ни не е достатъчно адекватно на ситуацията, която е в момента, добави бившият шеф на ДАНС.

Много е важно да се създадат механизми, които да спират достъпа до подобни интернет портали от България, смята Йовчев.

Той бе категоричен и че трябва промяна в закона за специалните разузнавателни средства.

"Има нови технологии, неописани и затова нашите служби са ограничени, не могат да доставят такива технологии, които да им позволят да разберат какво се случва в пространството. Трябва да има много сериозен механизъм за контрол на тези системи, защото те могат да се използват и като оръжия и трябва да се гарантира, че те ще бъдат използвани само за целите, описани в закона, а не за други. Освен това спънка е и огромната им цена", поясни Цветлин Йовчев.

Относно разгласяването на случая с момчето от Пловдив бившият вътрешен министър заяви, че не е добра идея да се разгласяват подробности от разследването. Според него обаче понякога се налага целенасочено да се изпусне информация, но не знае дали в случая това е така.

Той все пак защити службите ни, понеже за тях, по думите му, това е първи подобен случай и нямат много опит как да се реагира в подобни ситуации.