Сегашният модел и структура на полицията не работи, трябва да бъде сменен с мобилни жандармеристки управления по селата. Така ефективно ще се противодейства на битовата престъпност. Това каза на националното съвещание на МВР главният прокурор Сотир Цацаров.

"Сегашният модел е бил отправен за едни други времена, които отдавна не съществуват", обясни той.

Цацаров поиска и националния институт по криминалистика да спре да бъде научен институт. "Трябват ни лаборатории с експертизи, а не наука, за да върви разследването. Нека НИК да бъде с централа в София и изнесени лаборатории в провинцията. Сега имаме на места забавени експертизи, защото няма експерти, а така се бави разследването", обясни той.

"Друг модел на разследване трябва да има и за престъпления, извършени от полицаи. Те са близки с реалните прокурор и съдии, което води до масови отводи", коментира още Цацаров.

Главният прокурор бе критичен към реакцията на прокуратурата за катастрофата в Бяла Слатина, при която пиян блъсна дете. Тежки критики Цацаров отправи и към икономическа полиция.

"Тя не върши добре работата си, защото разработки за контрабанда и други икономически престъпления, идвали само от ГДБОП и ДАНС", посочи главният прокурор.