Вземането на 50 нови проби на жителите на старозагорското село Паничерево ще бъдат направени днес, каза за БТА кметът Атанас Граматиков.

Селото бе поставено под карантина от здравния министър Кирил Ананиев заради заразен мъж, който избяга с такси от болницата в Стара Загора.

Там досега са установени шестима заразени с COVID 19. Това са представители на три ромски фамилии, девет техни роднини са под домашна карантина. Нито един от заразените не е работил в чужбина.

Село Паничерево е едно своеобразно огнище на зараза, защото заразените живеят в къщи, разпръснати на различни места, а не в отделен квартал, коментира д-р Станимир Станков, директор на РЗИ- Стара Загора.

Тази сутрин са отворили врати и трите магазина за хранителни стоки. В здравната служба работят лекар и медицинска сестра. Жителите на Паничерево могат да излизат от домовете си единствено, за да си купят храна или поръчат лекарства. Няма забрана за селскостопанска дейност в селските дворове.

Снимка: БТА

През следващите дни се очакват стотина жители на селото, които се завръщат от Англия, където са работили в селското стопанство. На всеки един от тях ще бъде обяснено, че ако влезе в селото, ще остане в дома си до края на 14-дневната блокада.

В Паничерево живеят сега около 1300 души, по регистрация са 2002, уточни кметът.