Задържане на електоралните нагласи спрямо стойностите през ноември отчита декемврийската вълна на ежемесечното национално представително проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа".

Социолозите коментират, че с това се отбелязва поне моментно прекратяване на тримесечната тенденция (от септември, октомври и ноември) на ерозия в обществената подкрепа към управляващата партия. ГЕРБ запазва лидерската си позиция, но с минимална преднина от 1,5-процентни пункта спрямо основния си опонент - БСП (20,7%).

Проучването показва и липса на сериозна динамика спрямо предходния месец и при останалите политически субекти. ДПС задържа третото място и дистанцията си от "Обединени патриоти", като разликата между тях е в рамките на 2-процентни пункта.

Няма съществено структурно разместване в оценката за работата на министрите. 35% от българите дават положителна оценка за работата на министър-председателя. Най-одобрявани продължават да са Томислав Дончев, за чиято работа 32% от всички запитани дават положителна оценка, следван от Екатерина Захариева (28%), Красимир Каракачанов (27%), Красен Кралев (26%) и Лиляна Павлова (26%).

Данните на "Тренд" показват спад в положителните оценки при министъра на отбраната, като спрямо октомври 2018 г. положителните оценки за неговата работа се понижават от 35 на 27%. В голяма степен това се дължи на скандалите около Държавната агенция за българите в чужбина, коментират социолозите от "Тренд". В дъното на таблицата са министри, чиято разпознаваемост все още е на доста ниски нива. Затова и оценките за тяхната работа са с по-малки натрупвания. Парламентът и правителството задържат нива на подкрепа за своята работа, подобни на тези от последните няколко месеца.

Проучването регистрира спад с 4% в положителната оценка за работата при президента. През декември 55% дават положителна оценка, а 27% - отрицателна.  В демографските разбивки за оценката за 2018 г. прави впечатление, че сред по-младите респонденти и тези с по-високи доходи и образование преобладават добрите оценки. За повече от половината българи (52%) пък 2018 г. е била добра в личен план, докато за една трета - лоша. Съотношението е сравнимо с оценките в края на миналата година, когато 58% от анкетираните твърдят, че е била добра, докато 31% - че е била лоша година. За сметка на преобладаващите песимистични оценки за 2018 г. очакванията за 2019 г. са по-скоро положителни. 43% са на мнение, че 2019 г. ще бъде добра година за България, а малко под една четвърт (23%) имат по-скоро лоши прогнози. Подобни са и очакванията на българите в личен план за 2019 г., като 47% са оптимисти, срещу 19%, които са песимистично настроени.