От Автомобилната администрация съобщиха, че областните отдели са снабдени с електронните устройства, предаде БНР.

Промяна при формулиране на въпросите няма и тяхното съдържание е идентично на това с хартиените листовки, каза изпълнителният директор на автомобилната администрация Цветелин Цветанов. 

Целта на електронното изпитване на кандидатите за шофьорска книжка е справяне с корупцията и подобряване на безопасността на движение.

За да се прекратят практиките на явяване на чужд човек на мястото на кандидата, в началото всеки изпитван сам си прави снимка чрез таблета. По време на изпита електронното устройство ще прави още снимки, като те ще се сравняват с тази в бъдещата шофьорска книжка на изпитвания.

Предстои въвеждането на нови четящи устройства на личните документи, каза още Цветанов.

"Водим разговори с МВР да ни бъдат предоставени база данни за личните данни, които ще съпоставят снимката в момента на изпита и снимката, която е представена към личните документи. Ще премахнем и т.нар. "явление" явяване на един вместо друг кандидат. От началото на годината имаме близо 300 анулирани изпита на кандидати. Едни са за представяне на документ с невярно съдържание, фалшиви дипломи, явяват се под чужда самоличност, има направени опити за преписване", добави той.

Вчера премиерът Бойко Борисов се обяви за драстични мерки срещу нарушителите, които вече са на пътя. Той настоя за законови промени, с които при тежки нарушения автомобилите веднага да се спират от движение и да се отнемат от шофьорите. "Вбесиха ме!", заяви той.

Днес КАТ започва акция срещу неправилното паркиране в София, глобите ще са от 20 до 50 лева.