Това стана ясно от публикуваната в сайта на Министерски съвет стенограма от правителственото заседание.

Премиерът заяви, че трябва да има тежки наказания и глоби за шофиране след употреба на алкохол, без книжка, както и за гонките.

Това не може да продължава. Поне мен ме вбесява. Не може да продължава с това безогледно шофиране и неспазване на закона! Не може да се качваш пиян и това да не се води предумишлено убийство! Войната в Афганистан взема по-малко жертви годишно от това, което се случва в България! Е тогава ние това не трябва ли да го изведем като закон, приоритет, парламентът и ние?”, коментира Борисов.

Той препоръча да се включат мерки като незабавно задържане на автомобила на извършилия за груби нарушения и механизъм за бързо налагане на наказание. Министър-председателят поиска от министрите на вътрешните работи и на правосъдието да изготвят проектозакон с "ясни правила" за нарушителите на пътя.
По думите на Борисов, ако парламентът не го приеме, то той поне ще остане с чиста съвест, че е направил каквото трябва, за да прекрати войната по пътищата.

"Може някой да ме упрекне, но съм готов да го защитавам в парламента. Не може да се качваш пиян и това да не се води предумишлено убийство, Христо (правосъдният министър - бел.ред). Не може! Демокрацията е и за тези, които биват газени, и за тях има демокрация! Или за тези, които си карат най-нормално и ги пребиват. Не може като държава да си позволяваме десет хиляди инвалиди на година и хиляда убити. Всяка година! 10 000 инвалиди означава без ръка, без крак, трайно нетрудоспособни, които отиват при Калфин веднага, а преди това минават през здравеопазването и поне по 100-200 хиляди е лечението на един така тежко пострадал човек. Пази Боже! Хиляда убити! Сложете петчленно семейство, след това месеци наред не работят. Коя икономика и държава ще издържи всяка година на това нещо?! След като няма и не искат, законът трябва да бъде категоричен. Поне аз така мисля. Нека ме оборят и който ме обори да си носи отговорност след това", ядосва се Борисов.

Според премиера автомобилите на шофьорите нарушители трябва да бъдат отнемани и оставяни за определен период на наказателен паркинг срещу заплащане.

"Не може да го хващаш без книжка и да не му се конфискува колата и то за една година. Като е взел на баща си колата, баща му няма да кара една година и ще плаща за паркинг, паркингът на Жандармерията е голям, там ще ги събираме. Хващаме го на гонката, прибираш колата за една година, взимаш книжката, няма каране! Това трябва да напишете в закона, веднага! С добро правихме, правихме – не става. След като не става – слагаме този драстичен закон и го приключваме. И тогава вече полицията като отиде вечерта и загради гонката, като приберем 6-7 поршета и BMW-та на паркинга, да видим другата вечер с какво ще се гонят. С пет операции ще приключим с колите. На Жандармерията паркингът е голям, задължаваме ги да плащат наем за колите, да ги пази", категоричен бе Борисов.

Същевременно депутатите решиха, че свидетелство за управление на моторни превозни средства ще може да получават лица, които са завършили първи гимназиален етап от средното образование, т.е. имат завършен 10-и клас. Промяната беше предложена от депутата Станислав Иванов от ГЕРБ.
Според сега действащия закон шофьорска книжка могат да взимат лица, които са завършили основно образование, т.е. 8-и клас.

Пълният текст на стенограмата можете да прочетете тук

КАТ иска да сваля номерата на шофьори още на пътя

АНКЕТА: Можем ли да намалим катастрофите по пътищата?