Париж обяви извънредно положение в Нова Каледония заради насилието, обхванало френската отвъдморска територия, съобщи канцеларията на президента Еманюел Макрон след кризисно заседание на кабинета, цитирана от ДПА и БТА.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че общо 500 служители на френската национална полиция и жандармерия вече са заминали или предстои да отпътуват днес за Нова Каледония. Подкрепленията включват и специални части за борба с безредиците, допълва Ройтерс.

Най-малко трима души загинаха, а стотици бяха ранени при безредиците, които избухнаха, след като френският парламент одобри спорни реформи, свързани с произвеждането на избори в тихоокеанския архипелаг. Решението на Париж разгневи поддръжниците на независимостта на Нова Каледония, припомня ДПА.

Френски полицейски служител е загинал, прострелян от огнестрелно оръжие, по време на безредиците в управлявания от Франция тихоокеански остров Нова Каледония, съобщи по-рано днес френският вътрешен министър Жералд Дарманен, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Нищо, абсолютно нищо не оправдава насилието. Общественият ред ще бъде възстановен", написа министърът в социалната мрежа "Екс".

Последния път, когато Франция предприема подобни мерки в отвъдморската си територия, е през януари 1985 г., по време на пик на прераснали в насилие конфликти между френските власти и подкрепящо независимостта движение, които продължават през по-голямата част на 80-те години на миналия век, припомня Ройтерс.

Междувременно, в свое изказване в парламента в Париж по-рано днес, френският премиер Габриел Атал заяви, че допълнителни полицейски сили ще пристигнат в Нова Каледония до часове.

Премиерът Атал потвърди, че правителството възнамерява да проведе разговори с представители на различните общности в Нова Каледония преди да бъде окончателно приета конституционната реформа, която предвижда промени в изборния закон на френската територия.

Безредиците избухнаха в момент, когато френски депутати обсъждат реформи, които предвиждат повишаване на броя на хората, които имат право на глас в Нова Каледония. Противниците им казват, че разширяването на избирателните списъци, които не са актуализирани от 1998 г., би било в полза на профренски политици в Нова Каледония и ще доведе до допълнителна маргинализация на местното население канаки, срещу което някога са били налагани строги политики на сегрегация и широкоразпространена дискриминация.

Хората с европейски произход в Нова Каледония са разделени между наследниците на колонизаторите и наследниците на мнозината затворници, изпратени насила в територията. На обширния архипелаг, който се намира източно от Австралия, живеят около 270 000 души.

Нова Каледония е важна за Франция в геополитически и военен план. Освен това на архипелага, който е отдалечен на около 1200 км източно от Австралия, има залежи на никел. Територията, чието население възлиза на 270 000 души, получи широка автономия чрез т. нар. Споразумение от Нумеа.

На всеки от трите референдума за независимост, произведени през 2018, 2020 и 2021 г., жителите на Нова Каледония гласуваха да останат част от Франция. Движението за независимост обаче бойкотира последното допитване и обяви, че няма да признае резултатите.