Няма как да предоставим 155-милиметрови муниции и боеприпаси на Украйна, тъй като България не разполага с такива - това потвърди пред журналисти след церемонията по валидиране на пощенска марка за 110-годишнината от Балканските войни (1912-1913) служебният министър на отбраната Димитър Стоянов (вижте снимки). 

В складовете ни няма такъв калибър снаряди, уточни той и изрази надежда след като бъде реализиран проектът за нови артилерийски гаубици, "да имаме такива". 

"Ако частни компании от българския военно-промишлен комплекс имат капацитет да произвеждат такива, тези фирми сами решават с кого да търгуват и за кого да изнасят, но това минава през решение на Комисията към Министерството на икономиката", напомни той.

Още преди седмица, при участието си в съвместно заседание на своите европейски колеги, Стоянов каза, че България и българското служебно правителство не подготвят допълнително споразумение за предоставяне на допълнителна военна и военно-техническа помощ. "Беше обсъден проект за съвместно придобиване и предоставяне на 155-милиметрови снаряди. България не е част от тази обща обществена поръчка на ЕС и няма как да бъде, тъй като българската армия не разполага със средства, които могат да използват този калибър", каза пред журналисти тогава Стоянов от Брюксел. 

Днес той обясни и решението на Министерство на отбраната и на служебното правителство да предаде боеприпаси за 350 млн. лв. на ВМЗ-Сопот, за да получи новопроизведени. По думите му това се прави с цел обновяване на военновременните запаси. Това е залегнало в решението на Народното събрание за оказване на подкрепа за Украйна, припомни още министърът. Стоянов добави, че не може да каже какво ще прави ВМЗ-Сопот с тези снаряди. 

Относно решението на Русия за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус, служебният министър посочи, че въпреки предоставянето на оръжия на Украйна, конфликтът не спира, а се задълбочава. Това, което се случа, е изнасяне на по-предни позиции на ядрено оръжие, което в никакъв случай не води до решаване на конфликта, напротив - задълбочава го. По моя оценка обаче няма риск от употребата му (бел. ред.: на ядрено оръжие) на този етап".

Служебният министър и главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Филип Алексиев пуснаха в употреба пощенско-филателно издание, посветено на 110 години от Балканските войни.

Снимка: БТА