Жители на няколко села в Северозападна България предупредиха, че ще блокират пътя Ловеч – Плевен край село Брестовец в знак на протест срещу поставени камери за винетки в района. По думите им, за да отидат на пазар с автомобила си, трябва да си купят електронен стикер.

„Събрали сме над 1500 подписа за премахването на камерата. Единствено областният управител на Плевен си направи труда да ни отговори. Той каза, че АПИ са запознати с проблема “, каза пред bTV кметът на село Брестовец Радослав Иванов.

Протестът е подкрепен и от Националното сдружение на малките населени места. 

Проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция пътна инфраструктура, заяви, че този проблем е от много години. По думите му с разрастването на градовете той ще се задълбочава.

„Още в началото на миналата година ние изпратихме писма до всички общини, с цел да си прегледат общите устройствени планове и да ни дадат сигнал къде да бъдат преместени табелите Д-11 и Д-12. Получихме отговор от една част, инвестирахме 1,3 млн. лева, за да преместим табелите. Оказа се, че след тази наша инвестиция табелите пак не са на местата си“, отговори Асенов.

Представителят на АПИ обясни, че напрежението е предизвикало нужда от диалог.

 

Представителят на БГ тол Даниел Йорданов потвърди, че има камера, разположена в рамка над село Брестовец.

"Тя е разположена в населено място, поради което снимките, които се генерират от нея, няма да бъдат използвани за издаване на електронни фишове", успокои обаче той пред Нова телевизия и допълни, че хората, които пътуват по отсечката трябва да имат електронна винетка.

Областният управител на Плевен Мирослав Петров обясни, че към този момент няма постъпки за изключване на пътя от републиканската мрежа.

"Това става с решение на общинския съвет", уточни той.