Председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ Георги Терзийски се срещна с кметовете на Бистрица и Панчарево, съобщиха от пътната агенция.

"Информирах кмета на Бистрица, че съгласно поисканите от Столична община промени и нашата готовност да ги приемем, за участъка от третокласния път от Софийския околовръстен път до с. Железница няма да се заплаща винетна такса", съобщи Георги Терзийски пред журналисти след срещата с кмета на Бистрица Самуил Попов.

По-късно днес той е разговарял и с кмета на Панчарево Николай Гюров.

Георги Терзийски е посочил, че споразумението между АПИ и Столична община ще бъде подписано, след като бъдат приети с решение на Министерския съвет промени в Списъка на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура - винетна такса.

"Със Столична община водим разговори от дълго време, но тъй като в момента въвеждаме системата с два вида таксуване - винетна и тол такса, трябваше да бъдат направени анализи за това какви ангажименти да поеме общината за поддържането на участъците, за които тя предлага да не се плаща винетка", добави Терзийски.

Той е уточнил, че участъците, предложени от Столична община, няма да бъдат освободени от тол такси на база изминатото разстояние на превозните средства над 3,5 тона.

Председателят на АПИ е уверил, че се полагат всички усилия за успешното въвеждане на тол системата от 1 март. "Това е изключително тежък процес, свързан както с техническа част, така и със съобразяване на интересите на всички заинтересовани страни", казва Терзийски.

"Рамките с камерите на тол системата са поставени в съответствие с техническото задание при стартирането на проекта за въвеждане на системата и обхващат републиканските пътища", казва още Терзийски.

Председателят на АПИ е имал телефонен разговор с кмета на Банкя Рангел Марков. Предстоят среща с Марков, както и с Даниела Райчева, кмет на Нови Искър.